a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

niet-commerciele reclame

Dossiernr:

2012/01025

Datum:

31-01-2013

Uitspraak:

dVAF bevestigd (=Afwijzing)

Product/dienst:

niet-commerciele reclame

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame.

Bij de beelden van een jongen die door zijn moeder is opgesloten op zijn kamer, hetgeen wordt opgemerkt door de onderbuurvrouw, wordt gezongen:

“Het houdt niet op, niet van zelf.

 Het houdt niet op, niet van zelf.

 Het houdt niet op, totdat je iets doet”.

Vervolgens zegt de voice-over:

“Kindermishandeling stopt nooit vanzelf. Bel gerust voor hulp en advies 0900-1231230. Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor”. 

 

De klacht

 

In deze reclame wordt het opsluiten van een kind op de kamer aangemerkt als kindermishandeling, terwijl “zoiets in de jeugdzorg heel normaal is”. Dat geldt ook voor seksueel misbruik in de jeugdzorg. De overheid doet er niets aan en hoopt dat deze kindermishandeling vanzelf ophoudt.

De reclame tart het goed fatsoen en nodigt kijkers uit om melding te doen van ‘mishandelde kinderen’, zodat die kinderen in de jeugdzorg belanden, met goede kans op seksueel misbruik.

 

De beslissing van de voorzitter

 

De voorzitter heeft -samengevat- overwogen dat men in de televisiereclame wordt aangespoord om bij het vermoeden van kindermishandeling een hulp- en advieslijn te bellen en dat hetgeen ter onderbouwing van de klacht wordt aangevoerd niet tot het oordeel kan leiden dat de reclame in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC). 

 

Het bezwaar tegen terzijdelegging van de klacht

 

Aannemelijk is dat indien men de ‘hulp- en advieslijn belt’, het ‘mishandelde kind’ uit de onveilige thuissituatie wordt gehaald en wordt ondergebracht in de jeugdzorg.

Er is geen sprake van een vermoeden, maar van zekerheid omtrent seksueel misbruik in de jeugdzorg. Deze zekerheid laat de overheid voortbestaan door niet op te treden tegen de jeugdzorg, haar professionals en haar ‘hulpverlening’. Klager spreekt over “ontluisterende bevindingen van de Commissie Samson”.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De campagne “Kindermishandeling stopt nooit vanzelf” is gericht op het signaleren van (alle vormen van) kindermishandeling en spoort mensen aan om actie te ondernemen bij (vermoedens van) kindermishandeling.

Zo nodig kan bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) melding worden gemaakt van kindermishandeling, waarna het AMK een onderzoek instelt. Indien er sprake is van kindermishandeling, wordt in de meeste gevallen hulp geboden in het gezin.

 

De campagne is onderdeel van een scala van activiteiten van de overheid om de veiligheid van kinderen thuis, maar ook in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen te vergroten.

De overheid heeft de Commissie Samson ingesteld, om onderzoek te doen naar seksueel misbruik van kinderen die door de overheid uit huis zijn geplaatst. De uitkomsten van dit onderzoek vormden aanleiding voor de overheid om excuses aan te bieden. Adverteerder verwijst naar de bij het verweer overgelegde brief van 29 oktober 2012 aan de Tweede Kamer.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt de aandacht gevestigd op kindermishandeling en op de mogelijkheid daartegen iets te doen, meer in het bijzonder door een hulp- en advieslijn te bellen of door de website vooreenveiligthuis.nl bezoeken. De wijze waarop dat gebeurt, waarbij één voorbeeld van (een vermoeden van) kindermishandeling, kennelijk thuis, wordt getoond, acht de Commissie niet in strijd met de NRC. In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat kindermishandeling, waaronder seksueel misbruik, in de jeugdzorg niet zou voorkomen of door de overheid aanvaardbaar zou worden gevonden.

 

In dit verband wijst de Commissie nog op de inhoud van de laatste alinea van de bij het verweer overgelegde brief van 29 oktober 2012 van de staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, naar aanleiding van het rapport van de door klager genoemde Commissie Samson. In die brief staat:

“Het kabinet realiseert zich ten volle dat er ten aanzien van de aanpak van seksueel misbruik echt iets moet veranderen. Het kan niet zo zijn dat we als samenleving weet hebben van een dergelijk ernstig probleem, maar het niet stevig aanpakken. Het kabinet werkt er hard aan om, samen met de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en alle partijen in het veld, een fundamentele kentering tot stand te brengen. Het gaat immers om kinderen en die hebben recht op bescherming”.    

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter.

b

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken