a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2021/00403

Datum:

16-09-2021

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een huis-aan-huisfolder van Fysio Fitness Alkmaar waarin onder de aanhef “Regionaal afslankonderzoek” onder meer staat:
“Wij zijn op zoek naar minimaal 20 personen die 5 weken aan hun gewicht en gezondheid willen werken!
Doel regionaal afslankonderzoek
De komst van het coronavirus heeft aangetoond dat het belangrijker is dan ooit om te zorgen voor een krachtige weerstand en een sterk immuunsysteem. Dit doe je o.a. door te sporten, fysieke inspanning is één van de belangrijkste factoren voor een hogere weerstand.
Het onderzoek moet aantonen dat deelnemers resultaat behalen door 5 weken doelgericht aan hun gewicht, fitheid en gezondheid te werken. Wij zijn op zoek naar minimaal 20 personen die willen deelnemen aan dit onderzoek met als doel verantwoord afslanken door middel van sport en beweging. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd en sportervaring!
Dit mag je verwachten:
• Start met een intake en lichaamsmeting
• Weg met je coronakilo’s!
• 2x per week veilig en verantwoord sporten
• Fitnessschema op maat gemaakt
• Ontvang een digitaal leefstijlplan met voedingsadvies
• Eindevaluatie en analyse van je resultaten
• Deelname voor slechts €49,-
• Na afloop geen verdere verplichtingen of kosten
• Aanmelden kan tot en met 19 september 2021”.

 

Samenvatting van de klacht

In de uiting wordt een “Regionaal Afslankonderzoek” aangekondigd. Hiervoor worden deelnemers gezocht. Normaal gesproken krijgt men een vergoeding voor deelname aan een onderzoek. In dit geval wordt echter juist een bedrag voor deelname in rekening gebracht. In feite koopt men sportlessen. Klager acht dit een misleidende manier van reclame maken.

 

Samenvatting van het verweer

Het is onjuist dat adverteerder “eigenlijk sportlessen verkoopt”. Adverteerder vraagt een kleine bijdrage voor deelname aan haar regionaal afslankonderzoek. Deelnemers starten met een intakegesprek waarbij een vragenlijst wordt doorlopen en diverse zaken worden gemeten, zoals bijvoorbeeld gewicht, spiermassa, vetmassa, vochtbalans. Daarnaast ontvangt de deelnemer een leefstijlplan waarmee hij vervolgens thuis zelf aan de slag gaat. Tevens ontvangt de deelnemer een evaluatie met eindmeting. Het gaat dus niet enkel om begeleiding bij het sporten, maar om een geheel leefstijlprogramma met begeleiding door opgeleide leefstijlcoaches. Van alle deelnemers worden de resultaten verzameld, rekening houdend met de AVG. De deelnamebijdrage wordt vooraf duidelijk gecommuniceerd. Iedereen bepaalt zelf of hij hieraan wil meedoen.

 

Het oordeel van de voorzitter

Kern van de klacht is dat de uiting suggereert dat het om een onderzoek gaat terwijl het in feite om sportlessen tegen betaling gaat. Deze klacht kan niet slagen. De totale reclame-uiting maakt door de uitvoerige toelichting voldoende duidelijk wat het aanbod inhoudt, te weten (kort samengevat) sporten en een leefstijlplan onder begeleiding voor een vaste periode. Ook indien men zou menen dat de aanduiding “Regionaal afslankonderzoek” geen adequate aanduiding vormt voor hetgeen adverteerder aldus aanbiedt, zal de gemiddelde consument door die duidelijke toelichting niet in verwarring raken over de inhoud van het aanbod. Het feit dat deelname aan het ‘onderzoek’ een betalingsverplichting impliceert, wordt eveneens duidelijk in de uiting genoemd (“Deelname voor slechts €49,-“). De gemiddelde consument is aldus voldoende in staat om zich een oordeel te vormen over wat het aanbod inhoudt. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken