a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Dossiernr:

2013/00866

Datum:

17-12-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een fragment van een televisiecommercial van het merk Nivea van adverteerder. In de commercial wordt gezegd: ”je gezicht heeft veel te verduren” waarna een reeks fragmenten volgen waaronder het gewraakte fragment waarin is te zien dat na het spuiten van een vloeistof op de barbecue een vlam hoog uitslaat.

De klacht

Het is verwerpelijk dat in het betrokken fragment uit deze commercial de indruk wordt gewekt dat het “fun ”is om zo het vuur op te laten laaien. Kinderen kunnen denken dat dit zo kan en alle voorlichtingsspotjes zijn voor niets geweest.

Het verweer

De reclame-uiting wekt op geen enkele manier de indruk dat het “leuk” zou zijn om vuur op een barbecue hoog op te laten laaien. Er worden eerder situaties getoond die niet nastrevenswaardig zijn. De achtereenvolgens getoonde situaties zullen door het publiek als overdrijving worden gezien en sorteren in een komisch “ook dat nog!”-effect en zetten niet aan tot navolging. Van de kijker verder mag worden verwacht dat deze weet dat het aanmaken van vuur bij de barbecue een situatie is waar voorzichtig mee moet worden omgegaan en waar kinderen ver weg gehouden dienen te worden.

De commercial wordt overigens, los van de merites van deze klacht, vanaf 9 december 2013 niet meer uitgezonden.

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter vat de klacht aldus op dat klager de televisiecommercial in strijd met de goede smaak en/of het fatsoen en de geestelijke en/of lichamelijke gezondheid acht als bedoeld in de artikelen 2 en 4 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met deze criteria stelt de Commissie zich terughoudend op, gezien het subjectieve karakter daarvan.

Met inachtneming van deze terughoudendheid is de voorzitter van oordeel dat in de onderhavige uiting de grenzen van het toelaatbare niet zijn overschreden.

In de televisiecommercial wordt op duidelijk overdreven bedoelde wijze tot uitdrukking gebracht aan welke omstandigheden het mannengezicht bloot gesteld kan worden. Voor zover dit wordt uitgebeeld door het zeer korte fragment van de oplaaiende vlam op de barbecue na het spuiten van een vloeistof erop, acht de voorzitter het niet aannemelijk dat deze beelden kijkers, meer in het bijzonder kinderen waarop deze commercial zich duidelijk niet richt, zullen aanzetten tot navolgen van dit gedrag.

De klacht dient op grond van het voorgaande te worden afgewezen.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het hierboven overwogene wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken