a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2012/00557

Datum:

17-10-2012

Uitspraak:

CVB Aanbeveling Vernietigd (=Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Radio

De bestreden uiting

 

Het betreft een radio-commercial waarin wordt gezegd:

 

“Royal Canin is zo gezond voor kat en hond dat u voortaan korting krijgt van de grootste huisdierverzekeraar Proteq Dier en Zorg. Geef uw pup of kitten Royal Canin en ontvang 25% van de jaarpremie terug. Kijk op gezondheidverzekerd.nl”.

 

De klacht

 

De klacht luidt – samengevat – als volgt.

 

De reclame-uiting is misleidend omdat niet is bewezen dat Royal Canin gezond is. In Royal Canin zijn veel bewerkte granen verwerkt, die voor honden en katten flinke gezondheidsproblemen kunnen opleveren, zoals huidaandoeningen en coeliakie.

 

Het verweer

 

De klacht is gemotiveerd weersproken. Voor zover relevant voor deze beslissing voert adverteerder het volgende aan.

 

Alle Royal Canin voedingen worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen van professionals. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige, zorgvuldig geselecteerde grondstoffen, die streng worden gecontroleerd op basis van Europese verordeningen. Bij de productie van de voedingen van adverteerder wordt gebruik gemaakt van gestandaardiseerde, hygiënische en veilige productieprocessen (GMP en HACCP). De gebruikte granen worden tijdens het productieproces bewerkt door middel van fijnmaling en extrusie. Deze processen zorgen ervoor dat de gebruikte granen een bron van zeer goed verteerbare eiwitten en koolhydraten zijn.

 

Op basis van wetenschappelijk onderzoek blijkt voorts dat de voedingen van adverteerder bijdragen aan een gezonde huid en een glanzende vacht. De opmerking met betrekking tot de coeliakie berust mogelijk op een misvatting, aangezien deze aandoening uitsluitend voorkomt bij mensen. Een soortgelijke aandoening komt voor bij de Ierse Setter, maar deze wordt tegenwoordig nog maar zelden aangetroffen.

 

Adverteerder is van mening dat de uiting niet in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de commercial wordt op zeer nadrukkelijke wijze gesteld dat Royal Canin ‘gezond’ is voor kat en hond. Tegenover klaagsters stelling dat de bewuste diervoeding ongezond is, heeft adverteerder in haar verweer – kort gezegd – meegedeeld dat al haar voedingen volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen van professionals zijn geproduceerd en dat sprake is van ‘wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat onze voedingen juist bijdragen aan een gezonde huid en glanzende vacht’.

Niet heeft adverteerder echter een toelichting gegeven dan wel stukken overgelegd waarmee zij aannemelijk maakt dat de aangeprezen diervoeding in het algemeen ‘gezond’ voor kat en hond is. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de nadrukkelijke mededeling dat de voeding ‘zo gezond voor kat en hond’ is, te absoluut. Om die reden oordeelt de Commissie dat adverteerder onjuiste informatie verstrekt over het bestaan van specifieke kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), te weten de voordelen. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de Reclame Code Commissie (10 juli 2012)

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Het College van Beroep

 

De grieven

Het College vat deze als volgt samen.

Grief 1

De Commissie heeft een onjuiste betekenis toegekend aan de verwijzing in de com­mercial naar de “gezondheid” van de diervoeding van Royal Canin. Er is geen spra­ke van een (te) absolute claim over de gezondheid van haar producten. De mede­de­ling “zo gezond dat u (…) korting krijgt” zegt feitelijk niets over de gezondheid van het product. De gemiddelde consument zal deze woorden ook niet opvatten als een absolute claim over de gezondheid van de producten van Royal Canin, nu de con­sument gewend is aan de gangbare, legitieme reclamepraktijk waar­bij overdreven uitspraken worden gedaan. Ten onrechte gaat de Commissie ervan uit dat bedoel­de woorden voor Royal Canin de verplichting zouden meebren­gen om aannemelijk te maken dat haar voeding gezond is. De gemiddelde consu­ment zal op grond van bedoelde mededelingen hooguit in de veronderstelling verkeren dat Royal Canin het be­lang erkent en benadrukt van verantwoorde, gezonde voeding bij honden en katten, en dat Proteq daarom bereid is om premierestitutie korting te ge­ven aan verzekering­nemers die hun pup of kitten voeden met Royal Canin.

Grief 2

Voor zover van de uiting al enige suggestie uitgaat ten aanzien van de mate van ge­­zond­heid van de diervoe­ding van Royal Canin, wordt deze suggestie duide­lijk waargemaakt. In de bedrijfsfilosofie staat het gezondheidsbelang van de hond en de kat centraal. De ontwikkeling van de diervoeding van Royal Canin is geba­seerd op de laatste stand van de wetenschap met betrekking tot de voedings­be­hoef­ten van honden en katten. Daarbij wordt onderzoek uitgevoerd door het Royal Canin Research & Development Center in nauwe samenwerking met enkele toon­aan­gevende universiteiten. Ook is er een intensieve samenwerking met experts, zoals fokkers en dierenartsen. Al deze kennis heeft zich vertaald in de voeding van Royal Canin. De voedingswaarden daarvan voldoet ruimschoots aan de standaarden van de European Pet Food Industry Federation en het rapport Nutriënt Requirements of Cats and Dogs. Het assortiment van Royal Canin is zeer gedifferentieerd en de producten zijn goed verteerbaar. Royal Canin speelt een leidende rol bij dit laatste. Royal Canin legt uittreksels over van wetenschappelijke publicaties van enkele on­derzoeken naar verteerbaarheid bij honden waarbij het Royal Canin Research & Development Center betrokken is geweest . Veel experts bevestigen de kwaliteit van voeding van Royal Canin, waaronder Proteq en dierenartsen. De stelling van geïntimeerde dat Royal Canin niet gezond zou zijn, is ongefundeerd.

 

Het oordeel van het College

 

1. Het College stelt voorop dat in de uiting door de woorden “Royal Canin is zo gezond voor kat en hond dat u voortaan korting krijgt van de grootste huisdierverzekeraar Proteq Dier en Zorg” onmiskenbaar een verband wordt gelegd tussen diervoe­ding van Royal Canin en de gezondheid van kat en hond. Van kennelijke overdrijving is daar­bij geen spra­ke. In de uiting worden immers de voor­delen van de dier­voeding van Royal Canin (“zo gezond” in com­binatie met de mededeling dat men daarom premie­restitutie van genoemde verzekeraar krijgt) con­creet en specifiek benoemd.

 

2. Volgens Royal Canin is Proteq zodanig overtuigd van de kwaliteit en eigen­schap­­pen van de Royal Canin diervoeding, dat zij om die reden bereid is kor­ting te verle­nen op haar premies bij het gebruik van deze voeding. Royal Canin verwijst voorts naar onderzoek dat is uitgevoerd door het Royal Canin Re­search & De­velopment Center in nauwe samenwerking met enkele universiteiten. Ook stelt Royal Canin dat zij inten­sief samenwerkt met experts zoals fokkers en die­renart­sen, en legt zij uittrek­sels over van wetenschappelijke publicaties op het ge­bied van “ver­teerbaar­heid” bij honden waarbij het Royal Canin Re­search & Deve­lopment Cen­ter betrok­ken is geweest . Volgens Royal Canin beves­tigen veel ex­perts de kwa­liteit van voeding van Royal Canin, waaronder dieren­art­sen. Geïnti­meerde heeft op de stellingen van Royal Canin in beroep niet gereageerd.

 

3. Op grond van het voorgaande en de in beroep door Royal Canin overgelegde in­formatie, acht het College het voldoende aannemelijk gewor­den dat de diervoe­ding van Royal Canin aan bepaalde maat­staven voldoet die kun­nen recht­vaardigen dat zij, zoals zij in de uiting doet, een bepaald ver­band legt tussen het ge­zond zijn van deze voeding en de premierestitutie die Proteq geeft bij ge­bruik van deze voeding. Van oneerlijke reclame is geen sprake. Het College komt aldus tot een andere uitkomst dan de Commissie. Derhalve wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van het College van Beroep (17 oktober 2012)

 

Het College vernietigt de beslissing van de Commissie en wijst de klacht alsnog af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken