a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2014/00581

Datum:

15-09-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft:

1.

Een televisiereclame voor WHISKAS® kattenvoeding.

Daarin zijn twee jonge tijgers te zien die stoeien en rondrennen in -naar het lijkt- hun natuurlijke omgeving. Even later blijkt dat de tijgers in een tuin zijn, met bal en tuinsproeier. Vervolgens kruipen de tijgers door het kattenluik van een huis. In dit huis is te zien dat twee jonge katjes door het luik naar binnenkomen. Ze krijgen elk een bakje WHISKAS®.

In de reclame wordt gezegd:

“Wij begrijpen dat alle katachtigen leren door te ontdekken. Daarom bevat WHISKAS® alle voedingsstoffen die ze van nature nodig hebben om te ontdekken en te groeien. WHISKAS®, wat ze van nature nodig heeft”.

2.

Een banner op www.whiskas.nl. Daarin staat onder meer:

“Geef je kat met WHISKAS® alles wat ze van nature nodig heeft”.

De klacht

De reclame is misleidend, omdat WHISKAS® verre van natuurlijk is. WHISKAS® bevat immers weinig vlees en veel ingrediënten die die katachtigen in de natuur niet zouden eten. Verder is WHISKAS® niet vers en niet rauw. Ten slotte is de grote hoeveelheid granen niet gezond of natuurlijk voor een kat.

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

Door in de televisiereclame welpen te tonen, die in een volgend shot zijn veranderd in jonge huiskatjes, wordt op verrassende duidelijk gemaakt dat jonge huiskatjes gedrag vertonen dat verwant is aan dat van andere katachtigen.

De banner bevat een vergelijkbare boodschap; daarin zijn een tijger en een kat afgebeeld, die beiden hun poot aflikken.

De klacht moet worden afgewezen, omdat adverteerder niet beweert noch suggereert dat WHISKAS® “natuurlijk” zou zijn. Evenmin wordt beweerd of gesuggereerd dat WHISKAS® veel, alle of uitsluitend ingrediënten bevat die tijgers of andere katachtigen in de natuur eten. Het in beide bestreden reclame-uitingen gelegde verband tussen de huiskat en andere katachtigen heeft duidelijk betrekking op het gedrag van de kat, niet op de voeding.

In de klacht wordt niet, althans niet voldoende onderbouwd bestreden dat WHISKAS® de voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft. Adverteerder draagt er zorg voor dat de samenstelling van de WHISKAS® producten voldoet aan de meest recente wetenschappelijke inzichten ten aanzien van de voedingsbehoeften van de kat.

Adverteerder is er niet mee bekend dat de granen in WHISKAS® ongezond zouden zijn voor katten. Adverteerder voldoet aan de richtlijnen die de gezelschapsdiervoedingsindustrie zichzelf heeft opgelegd ten aanzien van de samenstelling van diervoeding, met het oog op de gezondheid van huisdieren. In deze richtlijn zijn zowel minimum- als maximumgehalten van ingrediënten en voedingsstoffen voorgeschreven.

Ten overvloede merkt adverteerder op dat zij evenmin bekend is met wetenschappelijk onderbouwde argumenten waarom rauw vlees wel gezonde voeding voor katten zou zijn, zoals klaagster lijkt te stellen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie vat de klacht op in die zin dat in de uitingen wordt gesteld of gesuggereerd dat WHISKAS® kattenvoeding “natuurlijk” is, maar dit niet het geval is. De Commissie acht deze klacht niet gegrond en overweegt daartoe het volgende.

In de bestreden uitingen wordt tot uitdrukking gebracht dat WHISKAS® kattenvoeding “alle voedingsstoffen” bevat “die” respectievelijk “alles” bevat “wat” een kat “van nature” nodig heeft. In geen van de uitingen ligt de suggestie besloten dat de ingrediënten geheel “natuurlijk” zijn. Door klager is niet weersproken dat WHISKAS® kattenvoeding alle voedingsstoffen bevat die een kat “van nature” nodig heeft.

Overigens heeft adverteerder erop gewezen dat zij er zorg voor draagt dat de samenstelling van de WHISKAS® producten voldoet aan de meest recente wetenschappelijke inzichten ten aanzien van de voedingsbehoeften van de kat.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken