a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2015/01025

Datum:

24-11-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting van BUX op Facebook.

Boven de foto van een oude vrouw en de weergave van een app op een smartphone staat de tekst: “BUX maakt beleggen zo gemakkelijk, dat zelfs je oma de beurs kan rocken.”

In de uiting is een link opgenomen met de tekst “Install Now”.

 

De klacht

Klager vindt de uiting misleidend. Door te spreken over het gemak van de app en te suggereren dat zelfs ‘je oma’ het kan, wordt de indruk gewekt dat het makkelijk is om er geld mee te verdienen. Dat is onjuist, omdat binair korte termijn beleggen met multipliers in feite niets meer dan gokken is. De verwachtingswaarde is negatief. De uiting is duidelijk gericht op jongeren. Juist deze groep is slecht op de hoogte van de risico’s die kleven aan beleggen en gokken en zijn daardoor vatbaar voor suggestieve reclame hiervoor.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Als algemene toelichting voert adverteerder aan, dat het aangeboden product een smartphone app is waarmee de beurs extreem toegankelijk wordt gemaakt, juist ook voor mensen die niet beschikken over veel financiële kennis of veel geld, zoals jongeren. De app maakt de handeling van het beleggen zelf heel eenvoudig. Omdat de doelgroep bestaat uit mensen zonder enige ervaring op de beurs, heeft adverteerder bewust belangrijke en innovatieve maatregelen genomen om het beleggen speciaal voor beginners relatief veilig en verantwoord te maken. Adverteerder geeft een opsomming van deze (9) maatregelen. Zo zijn gebruikers bijvoorbeeld verplicht om ervaring op te doen met nepgeld (funBUX) voordat ze met echt geld (seriousBUX) mogen gaan handelen. Adverteerder wil haar klanten laten begrijpen wat ze doen en hoe de beurs werkt, waarna zij zelf kunnen beslissen of ze ook met echt geld willen gaan beleggen.

Naar aanleiding van klagers bezwaar tegen de uiting voert adverteerder het volgende aan.

De mededeling dat oma de beurs kan ‘rocken’ betekent in jongerentaal dat oma actief is op de beurs en dat deze bezigheid haar enige mate van ‘coolheid’ verschaft. In de uiting wordt niet gezegd dat het makkelijk is om geld te verdienen. De boodschap is dat de handeling van het beleggen zelf op de beurs heel gemakkelijk is met BUX. Als zelfs je oma het kan, die immers behoort tot een generatie die minder gewend is om met technologie om te gaan, dan moet dit wel heel gemakkelijk zijn.

Klager suggereert dat het bij BUX gaat om “binair korte termijn beleggen met multipliers, wat in feite niet meer dan gokken is”. Binaire opties hebben door hun korte looptijd inderdaad een hoog speculatief karakter. BUX biedt echter geen binaire opties aan. Klanten van BUX kunnen hun investeringen net zo lang aanhouden als zij willen.

 

De repliek

Klager heeft meegedeeld geen gebruik te willen maken van de geboden mogelijkheid om op het verweer te reageren.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat klagers bezwaar tegen de uiting is gebaseerd op de veronderstelling dat het bij het beleggen door middel van de BUX app gaat om “binair korte termijn beleggen met multipliers, wat in feite niet meer dan gokken is”. De Commissie gaat er echter van uit dat BUX geen binaire opties aanbiedt, nu dit niet is weersproken naar aanleiding van het verweer van adverteerder. Het aangeprezen product is een smartphone app, waarmee in eerste instantie alleen met funBUX (nepgeld) kan worden gehandeld. Van de uiting gaat niet de indruk uit dat met de app snel geld kan worden verdiend.

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af. 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken