a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2012/00276

Datum:

11-04-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft adverteerders website wwwgroupon.nl/deals/landelijke-deal/accountingsquare waarop onder de aanhef “Aangifte Inkomstenbelasting Box 1 en 3 voor particulieren voor 1 of 2 personen door AccountingSquare (vanaf € 15)” onder meer staat:

“Drie jaar dwangarbeid aan een Birmese spoorlijn, een solo-expeditie naar om het even welke der twee polen of het bouwen van een kaartenhuis op de San Andreas breuklijn: zomaar drie dingen die de meeste mensen liever doen dan hun belastingaangifte.”

 

De klacht

 

Het is bijzonder smakeloos en kwetsend om het doen van belastingaangifte te vergelijken met “drie jaar dwangarbeid aan de Birmeese spoorweg”. Diegenen die het werken aan deze spoorlijn, ook wel ‘dodenspoorweg’ of ‘dodenlijn’ genoemd, hebben overleefd, hebben hun ervaringen uit deze periode de rest van hun leven met zich meegedragen.

Gezien het vorenstaande acht klaagster de uiting in strijd met de artikelen 2 en 4 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het verweer

 

Adverteerder acht de Commissie niet bevoegd om over deze reclame-uiting te oordelen en beroept zich daarbij op de vrijheid van meningsuiting. Van strijd met enig bepaling van de NRC is geen sprake. De vergelijking dient niet letterlijk te worden genomen. Adverteerder betreurt het dat de uiting als kwetsend is ervaren en laat weten in het vervolg de advertenties nog zorgvuldiger te zullen redigeren.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht richt zich tegen een reclame-uiting, zodat de Commissie bevoegd is deze aan de NRC te toetsen.

 

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en of deze kwetsend is, stelt de Commissie zich terughoudend op, gezien het subjectieve karakter van deze criteria.

 

De tekst is kennelijk humoristische bedoeld. Inherent aan een dergelijke tekst is dat daarover verschillend kan worden geoordeeld. Met inachtneming van eerdergenoemde terughou­dend­heid, is de voorzitter van oordeel dat de grens van het toelaatbare niet is overschreden.

 

De beslissing van de voorzitter

 

Op grond van het hierboven overwogene wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken