a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2012/00602

Datum:

17-07-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft het aanbod van -blijkens één van de bij de klacht overgelegde afdrukken- een “8-of 15-daagse vliegreis voor twee personen naar het zonove…” voor “319,00 € in plaats van: 399,00 €”.

 

De klacht

 

De aanbieding voor € 319,- blijkt niet te bestaan. Er is sprake van misleiding.

Eerst dient er een keuze te worden gemaakt tussen 8 dagen voor een volwassene en 8 dagen voor een kind tot 11 jaar. Toen klager een 8-daagse reis voor volwassenen aanklikte, werd als laagste prijs € 459,- vermeld. Ook bij het aanklikken van “alle andere combi’s” wordt de prijs hoger.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De titel van de deal luidt: “8- of 15-daagse vliegreis voor twee personen naar het zonovergoten Sharm el Sheikh met all-inclusive verblijf in ****Prima Life Faraana Heights (vanaf € 399,))”. Hieruit mag men afleiden dat de reis minimaal € 399,- kost. Prijsverhogingen treden eventueel op wanneer de consument een reis kiest met een vertrekdatum in het hoogseizoen en/of een langere verblijfsduur. Om deze reden is vermeld: “vanaf € 399,-”.

 

Het aanbod aan reizen betrof een keur aan opties met elk een andere prijs, waarbij de laagste prijs voor volwassenen € 399,- bedroeg. Het staat Groupon vrij deze prijs te hanteren in de titel, met daarbij nadrukkelijk vermeld dat het een vanaf-prijs betrof.   

 

Het oordeel van de voorzitter

 

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

In de door klager genoemde en overgelegde uiting is sprake van een prijs van “319,00 € in plaats van: 399,00 €”. Adverteerder heeft niet weersproken dat in eerste instantie een prijs van “319,00 €” is vermeld; in het verweer is slechts uitgegaan van een prijs “vanaf € 399”, welke prijs is vermeld in één van de andere bij de klacht overgelegde afdrukken.

Adverteerder heeft meegedeeld dat de laagste prijs voor volwassenen € 399,- bedroeg.

Nu in eerste instantie zonder voorbehoud een prijs van € 319,- is vermeld, terwijl de prijs voor volwassenen minimaal € 399,- bedraagt, is in de bestreden uiting geen correcte prijs gehanteerd en is de uiting in strijd met de artikelen III lid 1 en IV lid 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR).

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting in strijd met de artikelen III lid 1 en IV lid 1 RR.  Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken