a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2011/00592

Datum:

08-08-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting over de SNS Plafondrente Hypotheek op www.snsbank.nl, waarvan bij de klacht een afdruk is overgelegd.

Daarin staat  onder het kopje “Actuele rentetarieven” onder meer:

“In deze tabel zie je de actuele rente van de SNS Plafondrente Hypotheek bij een renteperiode van 10 jaar, met het bijbehorende renteplafond”.

In de daaronder staande tabel is bij een nominale rente per 23 juni 2011 van 4,65% als  “Renteplafond met actiekorting van 0,2%” vermeld: “5,6%”, waarachter staat: “(zonder actiekorting 5,8%)”.

 

De klacht

 

Er wordt een korting van 0,2% aangeboden, maar bij een bezoek aan de bank werd aan klager meegedeeld dat de plafondrente 5,95% bedraagt. Het blijkt dat de aanbieding alleen geldt voor een hypotheek met NHG garantie. Dit is niet in de uiting vermeld.

Volgens klager dient de bank hem een plafondrente te geven van maximaal 5,6%.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

SNS Plafondrente Hypotheek is een hypotheek waarbij in beginsel sprake is van een variabele rente. Deze rente kan echter nooit hoger zijn dan een vooraf afgesproken rentepercentage (het renteplafond).

Er gelden verschillende rentepercentages. Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn goedkoper dan hypotheken zonder NHG. Het gaat om een verschil van 0,3% met betrekking tot de hoogte van de variabele rente en 0,3% op de hoogte van het renteplafond.

Korte tijd is geadverteerd met een korting van 0,2% op de variabele rente en 0,2% op de hoogte van de plafondrente. Deze korting was van toepassing op hypotheken met en

-anders dan klager beweert- zonder NHG. Adverteerder verwijst naar een als bijlage overgelegde tabel met aanbiedingstarieven.   

Op de site van SNS Bank is de informatie over de SNS Plafondrente Hypotheek adequaat weergegeven. In van deze informatie deel uitmakende voorbeeldberekening is door middel van een asterisk vermeld:

“Deze rente geldt voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij hypotheken zonder NHG betaal je een opslag op deze rente”. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar de Commissie begrijpt uit het verweer en de daarbij overgelegde bijlagen gold in de periode 22 tot en met 28 juni 2011 bij een renteperiode van 10 jaar in geval van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (hierna: NHG) een nominale rente van 4,65% en een renteplafond van 5,6% (inclusief actiekorting), terwijl bij hypotheken zonder NHG hogere nominale rentes en hogere renteplafonds golden, variërend van 4,95% tot 5,35% (nominale rentes) en 5,90% tot 6,30% (renteplafonds).

 

In de bij het verweer overgelegde, van de site van SNS bank deel uitmakende voorbeeldberekening is door middel van een asterisk duidelijk gemaakt dat de nominale rente van 4,65% geldt voor hypotheken met NHG, en dat bij hypotheken zonder NHG een opslag op deze rente moet worden betaald, maar uit de bij de klacht overgelegde uiting valt dit niet op te maken. Daarin wordt zonder voorbehoud gesproken over een nominale rente van 4,65% met bijbehorend renteplafond van 5,6%. In zoverre gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie als bedoeld in artikel 8.2 aanhef van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de bestreden uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken