a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/01144

Datum:

12-02-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame waarin het volgende wordt gezegd:

“Migraine is geen griep.

Want migraine is een ondraaglijke hoofdpijn.

 

Daarom is er Advil Liquid Caps 400.

Werkt twee keer sneller dan een normale ibuprofen tablet.

Advil. Sterker dan pijn”. 

 

De klacht

 

Klaagster heeft de volgende bezwaren:

1.

Vermeld wordt: “Migraine is een draaglijke hoofdpijn”.

Helaas is migraine een alles behalve draaglijke hoofdpijn en dient men naar de huisarts te gaan om medicijnen te krijgen. Door de uiting wordt een verkeerd beeld geschetst van de ernst van migraine.

2.

Zowel uit eigen ervaring als die van andere migrainepatiënten kan klaagster meedelen dat Advil Liquid Caps geen geneesmiddel is tegen migraine.

Klaagster vindt de uiting in strijd met de waarheid en misleidend. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

De bestreden uiting is, nu het om een niet-receptplichtig geneesmiddel gaat, vooraf  voorgelegd aan de Keuringsraad KOAG/KAG. Deze heeft de uiting van een toelatingsnummer voorzien.

Blijkens de samenvatting van de productkenmerken is Advil Liquid Caps 400 geïndiceerd voor migraine en is in klinisch onderzoek aangetoond “dat ibuprofen 400 mg effectief is voor de verlichting van hoofdpijn bij migraineaanvallen…(..)”.  

 

Anders dan waarvan klaagster uitgaat, wordt in de uiting gesproken over “ondraaglijke hoofdpijn in plaats van “draaglijke hoofdpijn”. Om mogelijk misverstand hierover te voorkomen, is besloten de commercial met ingang van 13 december 2012 te herzien en  “de nadruk duidelijker te leggen op de eerste klemtoon van het woord “ondraaglijk””. Dat betekent echter niet dat de eerdere versie van de uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code zou zijn.

 

Klaagster stelt dat men naar de huisarts dient te gaan om medicijnen te krijgen.

Uit een desbetreffende NHG patiëntenbrief (in het verweer is een link genoemd) blijkt dat  de huisarts eerst zal trachten (de symptomen van) migraine te behandelen met middelen tegen misselijkheid en pijnstillers, en dat pas als pijnstillers niet helpen, besproken wordt of een middel speciaal tegen migraine voorgeschreven dient te worden. 

Voorts is Advil Liquid Caps 400 geen receptplichtig geneesmiddel. Een bezoek aan/een voorschrift van de arts is geen vereiste. 

 

Informatie Keuringsraad KOAG/KAG

 

De Keuringsraad heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

De bestreden uiting is op 14 mei 2012 voorzien van een KOAG-toelatingsnummer.

Advil Liquid Caps 400 is een bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geregistreerd zelfzorggeneesmiddel. In de 1B1 tekst is migraine als indicatie vastgelegd.

De commercial voldoet aan de geldende wet- en regelgeving in het algemeen en aan de Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen in het bijzonder. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

 

Ad 1.

De Commissie heeft kennis genomen van beide bij het verweer overgelegde versies van de bestreden uiting. Klaagsters bezwaar richt zich kennelijk tegen de eerste versie, aangezien de tweede versie is gemaakt naar aanleiding van de onderhavige klacht. In de eerste versie wordt naar het oordeel van de Commissie voldoende duidelijk gezegd: “Migraine is een ondraaglijke hoofdpijn”. Anders dan waar klaagster vanuit gaat, wordt niet gesproken over “een draaglijke hoofdpijn”.

Gelet hierop mist dit onderdeel van de klacht feitelijke grondslag.

 

Ad 2.

De Commissie stelt voorop dat de Keuringsraad KOAG/KAG heeft meegedeeld dat Advil Liquid Caps 400 een bij het CBG geregistreerd zelfzorggeneesmiddel is.

Blijkens de onderdelen 2, respectievelijk 4.1 en 5.1 van de door adverteerder overgelegde “SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Advil Liquid Caps 400 RVG 28320” ofwel 1-B-1 tekst (de door het CBG goedgekeurde samenvatting van het registratiedossier):

–       bevat dit middel per capsule 400 mg ibuprofen;

–       is één van de “Therapeutische indicaties” van dit middel migraine en

–       is één van de “Farmacodynamische eigenschappen” van het middel dat ibuprofen 400 mg effectief is voor de verlichting van hoofdpijn bij migraineaanvallen.

Gelet op het bovenstaande leidt het feit dat Advil Liquid Caps 400 in de bestreden uiting wordt aanbevolen bij migraine niet tot het oordeel dat de uiting in strijd is met de Nederlandse Reclame Code. Dat niet iedereen die lijdt aan migraine baat zal vinden bij het onderhavige middel, doet niet aan dit oordeel af.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken