a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2014/00611

Datum:

23-09-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial voor ‘HG duo ontstopper’. In de uiting is een man te zien die droomt dat hij bezig is een hardnekkige verstopping te verhelpen. Vervolgens schrikt hij wakker en schreeuwt: “verstopping!” Dan komt een vrouw aangelopen met een pak HG duo ontstopper en zij zegt tegen de man: “schatje; dat is allang opgelost!” De voice-over zegt vervolgens: “HG duo ontstopper extreem sterk voor als niets meer werkt”. In beeld verschijnt de verpakking met rechtsboven in beeld een opvallend blauw kader met daarin de tekst: “niet goed?! geld terug! Garantie”. Onder in beeld staat: “zie voorwaarden op de verpakking of op www.hg.eu”.

De klacht

In de commercial is duidelijk te zien: “Niet goed?! Geld terug! Garantie”, maar adverteerder vergeet er bij te vermelden dat het aankoopbedrag slechts wordt geretourneerd nadat men een originele factuur heeft overgelegd van een loodgieter met daarop een vermelding van de oorzaak van de verstopping, zodat sprake is van misleiding. Klager heeft in 2012 een soortgelijke klacht ingediend bij de Commissie (onder dossiernummer 2012/00636), hetgeen ertoe heeft geleid dat de Voorzitter van de Commissie op 23 juli 2012 adverteerder heeft aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Het verweer

Na de uitspraak van de Voorzitter van de RCC in 2012 heeft adverteerder de televisiecommercial aangepast in die zin dat in de commercial wordt verwezen naar de voorwaarden van de garantie die zowel op de website www.hg.eu staan vermeld als op de verpakking van de HG duo ontstopper.

 

Het oordeel van de Commissie

1. Klager acht de onderhavige reclame-uiting misleidend nu daarin niet wordt vermeld dat een beroep op de “niet goed?! geld terug! Garantie” slechts wordt gehonoreerd indien men een originele factuur overlegt van een loodgieter met daarop een vermelding van de oorzaak van de verstopping.

2. Vast is komen te staan dat adverteerder – anders dan ten tijde van de klacht van klager in 2012 – thans in haar commercial verwijst naar de voorwaarden op haar website en op de verpakking, die op de “niet goed?! geld terug! Garantie” van toepassing zijn.

3. Naar het oordeel van de Commissie treft de klacht geen doel nu aan het einde van de televisiecommercial voldoende duidelijk wordt verwezen naar de actievoorwaarden op zowel de verpakking als op de website van adverteerder. Daarmee is voor de gemiddelde consument duidelijk dat er voorwaarden gelden om voor restitutie van het aankoopbedrag in aanmerking te komen, alsmede waar deze voorwaarden staan. Mede gelet op de beperkingen van het medium, heeft adverteerder de consument aldus voldoende geïnformeerd.

4. Op grond van het vorenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken