a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2016/00203

Datum:

06-06-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een uiting op www.homeopathiepraktijk-utrecht.nl. Daarin staat onder de aanhef:

“Anneke Laurman

 Praktijk voor homeopathie”:

“Cease Therapie”

Cease Therapie is een bijzonder onderdeel van de klassieke homeopathie. Het is een uiterst succesvolle en effectieve methode om kinderen, maar ook volwassenen met autisme, AD(H)D of een aanverwante stoornis met homeopathie te behandelen”.

en

“Uitgangspunt is dat autisme en aanverwante stoornissen ontstaan door een stapeling van allerlei factoren, waaronder toxische stoffen en reguliere medicaties, vaccins, doorgemaakte ziektes, zowel van het kind zelf, of van (één) van de ouder(s) voor of tijdens de zwangerschap. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een heel specifieke vorm van homeopathie, de zogenaamde isopathie. Dat betekent dat allerlei stoffen die er toe kunnen hebben bijgedragen dat een kind autistisch is geworden, stap voor stap worden ontstoord. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de enkelvoudige klassieke homeopathie en lnspiring Homeopathy.

Ook voedingssupplementen maken onderdeel uit van de behandeling.

Grondlegger van deze bijzondere therapie is dr. Tinus Smits. Zie www.tinussmits.nl”. 

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

In de uiting staat:

“Cease Therapie is een bijzonder onderdeel van de klassieke homeopathie. Het is een uiterst succesvolle en effectieve methode om kinderen, maar ook volwassenen met autisme, AD(H)D of een aanverwante stoornis met homeopathie te behandelen”.

Klaagster merkt deze tekst aan als “volstrekte onzin” en voert daartoe het volgende aan. CEASE Therapie is een medisch zinloze alternatieve behandelwijze. Geen enkele kinderpsychiater, kinderarts of huisarts heeft deze behandelwijze in de richtlijn staan en geen van hen zal de behandeling aanraden, omdat er geen bewijs is dat de behandeling enige zin heeft. 

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Op haar website maakt verweerster geen reclame. De website bevat slechts informatie over verweersters werkzaamheden als homeopaat. Deze werkzaamheden vallen geheel binnen de wet en daarbij volgt verweerster de richtlijnen van haar beroepsvereniging, de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten).

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat de bestreden uiting moet worden aangemerkt als reclame in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). De voorzitter overweegt daartoe het volgende. In de uiting wordt onder de aanhef “Anneke Laurman Praktijk voor homeopathie” op wervende wijze gesproken over “Cease Therapie”, kennelijk een therapie die verweerster aanbiedt. Aldus houdt de uiting een openbare aanprijzing in van een dienst van verweerster.

Klaagster heeft gemotiveerd bestreden dat de Cease Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Meer in het bijzonder heeft klaagster bezwaar gemaakt tegen de tekst “Het is een uiterst succesvolle en effectieve methode om kinderen, maar ook volwassenen met autisme, AD(H)D of een aanverwante stoornis met homeopathie te behandelen”. Klaagster heeft gesteld dat er geen bewijs is dat de bewuste behandeling enige zin heeft.

Gezien bovenbedoelde gemotiveerde betwisting door klaagster van hetgeen in de uiting over de Cease Therapie wordt gesteld had het op de weg van verweerster  gelegen om aannemelijk te maken dat de Cease Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Daarin is verweerster niet geslaagd.

Gelet op het bovenstaande is de voorzitter van oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van de CEASE Therapie te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de uiting in strijd met artikel 7 NRC. Hij beveelt verweerster aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken