a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0514

Datum:

28-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een geadresseerde reclame van BankGiro Loterij, waarin onder andere staat: “Zoals ik u vorige week schreef, bied ik u de mogelijkheid met uw persoonlijke kaartnummer extra kans te maken op elk uur € 25.000,-. Het enige dat u hoeft te doen is uw kaartnummer te activeren”.

De klacht

Klager is deelnemer aan de BankGiroLoterij. In de uiting wordt gesuggereerd dat je alleen door het activeren van de eerder toegestuurde kaart, kans maakt op de prijzen. Uit de voorwaarden op de achterkant van de uiting blijkt echter dat men ook loten of extra loten dient te kopen om die kans te maken. Om die reden acht klager de uiting misleidend in de zin van artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen (RVK).

Het verweer

Nergens in de uiting staat dat sprake is van een gratis kans. In de artikelen 2 en 3 van de algemene voorwaarden die onlosmakelijk met de brieftekst zijn verbonden, worden de vereisten voor deelname aan de actie duidelijk uiteengezet.
In artikel 4 van de algemene voorwaarden die op de achterkant van de uiting staan, staat duidelijk dat men als deelnemer in ieder geval al meedoet aan de actie.

De mondelinge behandeling

De uiting wekt niet de indruk dat de geboden kans gratis is. De gemiddelde consument weet dat loten niet zo maar gratis worden aangeboden.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting staat: “Zoals ik u vorige week schreef, bied ik u de mogelijkheid met uw persoonlijke kaartnummer extra kans te maken op elk uur € 25.000,-. Het enige dat u hoeft te doen is uw kaartnummer te activeren”.
Uit artikel 2 van de algemene voorwaarden, die op de achterzijde van de uiting staan, blijkt dat men om mee te spelen loten dient te bestellen die € 6,75 per stuk kosten. Volgens artikel 4 van de algemene voorwaarden maken deelnemers die al meespelen automatisch kans op alle prijzen.
“Door de card te activeren en een (extra) lot(en) te bestellen maakt men meer kans”. Uit het vorenstaande blijkt voldoende duidelijk dat klager als deelnemer automatisch meedoet aan de actie.
Ook blijkt hieruit voldoende duidelijk dat extra loten niet gratis zijn. Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken