a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0111

Datum:

16-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een e-mail van BankGiro Loterij, waarin onder andere staat: “activeer voor 24 januari uw persoonlijke BankGiro Card en win!” en “U kunt hier kans op maken door een extra lot te bestellen à € 7,25”.

De klacht

In de uiting wordt ten onrechte gesuggereerd dat klager alleen kans maakt op de prijs van € 25.000,- indien hij een extra lot koopt. Om die reden is de uiting misleidend in de zin van artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen (RVK).

Het verweer

Adverteerder kan zich voorstellen dat de laatste zin van de uiting “U kunt hier kans op maken door een extra lot te bestellen à € 7,25” tot enige onduidelijkheid terzake zou kunnen leiden. In de volgende acties zal hiermee rekening worden gehouden.
Uit andere uitingen zoals die welke per post zijn verzonden, blijkt heel duidelijk dat men als deelnemer al kans maakt op de prijzen. Klager is daardoor niet tot een besluit gebracht over een transactie dat hij anders niet had genomen als bedoeld in artikel 8 van de Nederlandse Reclame Code. Met betrekking tot de eigenschappen van of kansen op het winnen van een prijs als bedoeld in artikel II.3 RVK is de uiting evenmin misleidend.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt.

Het oordeel van de Commissie

Van de mededeling “U kunt hier kans op maken door een extra lot te bestellen à € 7,25” gaat ten onrechte de suggestie uit dat men alleen kans maakt op de prijs van € 25.000,- indien men een extra lot koopt. Gelet hierop is de uiting misleidend met betrekking tot de kansen op het winnen van een prijs als bedoeld in artikel II.3 RVK. Dat in andere uitingen van adverteerder wel duidelijk zou staan dat men als deelnemer al kans maakt op een prijs, leidt niet tot een ander oordeel, omdat de e-mail op zichzelf niet misleidend mag zijn.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

Artikel II.3 RvK

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken