a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0466

Datum:

10-11-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een brief die Nationale Postcode Loterij aan de 14-jarige zoon van klager heeft gezonden.
In de brief maakt adverteerder reclame voor de Nationale Postcode Loterij.

De klacht

Het verzenden van reclame voor kansspelen aan een 14-jarige is in strijd met artikel II.1 van de Reclamecode voor kansspelen die worden aangeboden door vergunning­houders ingevolge de Wet op de kansspelen (RvK).

Het verweer

Adverteerder heeft voor het verzenden van de onderhavige brief gebruik gemaakt van het zogenaamde Nationaal Consumenten Bestand van Cendris. Dit bestand is geba­seerd op de bestaande KPN aansluitingen en op de gegevens van de verhuisservice. Het blijkt dat de gegevens in dit geval afkomstig zijn van een verhuisbericht uit 1998 waarin geen geboortedatum werd ingevuld. Adverteerder was daardoor niet op de hoog­te van het feit dat de brief naar een minderjarige is verzonden. Nu de brief evenwel niet specifiek op minderjarigen is gericht, maar werd gestuurd aan een grote groep niet-deelnemers van de loterij, mist de klacht feitelijke en juridische grondslag en is geen sprake van strijd met artikel II.1 RvK.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt en licht dat nader toe.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel II.1 RvK mag geen reclame voor kansspelen worden gemaakt die spe­cifiek is gericht op minderjarigen. Deze situatie doet zich hier niet voor. Terecht voert ad­verteerder aan dat de onderhavige reclame is bedoeld voor een groot publiek en ge­zien zijn aard en strekking niet is gericht op minderjarigen.

Het feit dat de reclame-uiting niet spe­cifiek is gericht op een minderjarige, neemt echter niet weg dat de onderhavige brief wel specifiek is gericht aan een minderjarige. De Com­missie begrijpt uit de toelichting op de klacht dat dit de kern van de klacht is en dat klager heeft bedoeld om zijn klacht op artikel III.6 RvK te baseren. Nu vaststaat dat de brief aan de minder­jarige zoon van klager is gericht, heeft adverteerder in strijd met genoemd artikel gehandeld.

Op grond van het voorgaande treft de klacht doel. Hetgeen adverteerder aanvoert over de oorzaak van de fout doet daaraan niet af.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel III.6 RvK. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken