a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00768

Datum:

05-10-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.specialk.nl voor zover het betreft de subpagina waarop staat:

“Het ijzer waarmee de Kellogg’s producten worden verrijkt is natuurlijk veilig. Net als andere fabrikanten die hun producten verrijken met ijzer houdt Kellogg’s zich natuurlijk strikt aan alle wet- en regelgeving. Het ijzer dat aan Kellogg’s ontbijtgranen en Special K wordt toege­voegd is een metaal in een zeer zuivere, minuscule poedervorm dat voedingskundig te ver­gelijken is met het ijzer in groenten. Het ijzer in Special K is, zoals je bij ijzer mag verwachten, mag­netisch.”

 

De klacht

 

Op de website staat dat het metallisch ijzer dat aan Special K is toegevoegd voedingskundig gelijk is aan het ijzer in bijvoorbeeld groenten. Dit is onjuist. De mens neemt het ijzer in de metallische vorm wel op, maar het lichaam heeft er niets aan. De voordelen van Special K die in de uiting worden genoemd, gaan niet op, zodat sprake is van misleidende reclame.

 

Het verweer

 

Het ijzer waarmee Kellogg’s Special K wordt verrijkt, is met waterstof gereduceerd tot ele­men­tair ijzer, wat een zogenaamd non-heam ijzer is, net zoals het ijzer dat voorkomt in groen­ten. Het ijzer waar­mee Kellogg’s Special K wordt verrijkt, is daardoor voedingskundig vergelijkbaar met het ijzer in groenten. Geen enkele vorm van ijzer die we binnenkrijgen met ons voedsel wordt voor 100% door het lichaam opgenomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het ijzer in Kellogg’s Special K beschikbaar is voor het lichaam, dat wil zeggen dat het door het lichaam kan worden opgenomen en dat het lichaam er iets aan heeft. De mate van opname van het ijzer is afhankelijk via welk product men dit binnen­krijgt. De opname kan variëren tussen de 1 en 10%. Ook wanneer Kellogg’s Special K met melk wordt gegeten, wordt het ijzer door het lichaam opgenomen. Uit weten­schappe­lijk on­derzoek blijkt dat het lichaam uit een portie corn­fla­kes meer ijzer haalt dan uit een portie spinazie. Het ijzer dat adverteerder gebruikt, voldoet aan alle wet- en regelgeving.

 

Het oordeel van de Commissie

1)  Adverteerder heeft voldoende onderbouwd dat het ijzer dat aan Kellogg’s Special K is toege­voegd dusdanig is bewerkt, dat sprake is van een zoge­naamd non-heam ijzer. Dit is, naar de Commissie begrijpt, hetzelfde soort ijzer als voorkomt in groenten. Het ijzer waar­mee Kellogg’s Special K wordt verrijkt, is daardoor voe­dings­kundig verge­lijkbaar met het

ijzer in groenten.

 

2)  De Commissie begrijpt dat slechts een klein deel van het non-heam ijzer in voeding door het lichaam wordt opgenomen. Dit doet de reclame-uiting echter niet onjuist of misleidend zijn. Adverteerder doet immers geen specifieke mededelingen over de mate waarin het li­chaam het ijzer in Kellogg’s Special K opneemt.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken