a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0305

Datum:

18-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de televisiecommercial van het Wereld Natuur Fonds, waarin onder meer gezegd wordt dat bomen CO2 opslaan.

De klacht

De mededeling dat CO2 wordt opgeslagen in de bossen is niet juist. CO2 wordt door de landbouw en door bomen omgezet in O2 (zuurstof).

Het verweer

Dat CO2 wordt opgeslagen in bomen is niet onjuist. Bossen zijn een opslagplaats voor CO2. De kern van de stelling van adverteerder is dat bossen een belangrijke rol spelen bij zowel het produceren van CO2 als het verwijderen van CO2 uit de lucht (CO2 gaat de boom in en O2 komt eruit). Dit is wetenschappelijk onomstreden. CO2 wordt door de bossen opgenomen en zij dienen derhalve als (tijdelijke) opslag van CO2.
Adverteerder zet in de uiting haar doelstelling uiteen. De kwestie van de CO2 komt daarbij slechts zijdelings aan de orde.

De repliek

Klager handhaaft zijn bezwaar en betwist de juistheid van de gewraakte zinsnede.

Mondelinge behandeling

Mr. Bouman licht het standpunt van adverteerder nader toe. Daarbij verwijst hij naar het Intergouvernemental Panel on Climate Change (IPCC) en de door adverteerder overgelegde brochure “Het IPCC-rapport en de betekenis voor Nederland“, van mei 2007. Er is op dit moment geen andere wetenschappelijk onderbouwde bron. Klager betwist de door adverteerder gebezigde tekst maar komt niet met ander algemeen erkend wetenschappelijk onderzoek. Er zijn verschillende commercials uitgezonden en mr. Bouman citeert enkele tekstgedeelten, die hij alsnog aan de Commissie en klager zal toesturen.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder zegt zich in de uiting te baseren op het IPCC-rapport, hetgeen -naar adverteerder stelt- op dit moment de algemeen erkende wetenschappelijke bron betreffende klimaatverandering is en de brochure “Het IPCC-rapport en de betekenis voor Nederland”.
Gelet op het in laatstgenoemde brochure gestelde, acht de Commissie de wijze waarop adverteerder, gebruikmakend van de hem toekomende vrijheid van meningsuiting, wijst op het belang van het behoud van de Amazone, onder meer voor het klimaat, niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code.
Ten aanzien van de mededeling dat ”bomen CO2 opslaan” overweegt de Commissie dat zij deze mededeling niet onjuist acht, ook al is deze opslag van tijdelijke aard.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken