a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0428

Datum:

11-09-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Eneco Energie Retail B.V., waarin onder meer wordt gezegd: “Overstappen op groene ecostroom is heel makkelijk”.

De klacht

Klager vindt de uiting misleidend, omdat de herkomst van het product voor de consument onduidelijk is en onmogelijk kan worden gecontroleerd. Zowel groene als grijze stroom worden via hetzelfde distributienet geleverd. De meterkast kan niet differentiëren of de afgenomen stroom groen of grijs is. Het is alleen voor adverteerder inzichtelijk welk percentage van de geproduceerde stroom groen is.
Ook is de uiting misleidend, omdat door middel van het spontaan groeien van groene planten op gebouwen ten onrechte wordt getoond dat het overstappen naar groene ecostroom een positief effect heeft op de groei van planten.

Het verweer

Iedereen krijgt inderdaad dezelfde stroom maar dat kan niet anders, omdat alles via één net loopt. Hoe meer mensen er op groene stroom overstappen, hoe meer groene stroom er op het net wordt gezet. Op adverteerders website wordt dit uitgelegd. De Directie Toezicht Energie houdt toezicht op de energiesector en er gelden strenge regels met betrekking tot het aanbieden van groene energie. Alle energiebedrijven moeten jaarlijks hun klanten informeren over de wijze waarop de stroom die zij hebben geleverd, is opgewekt.

Het is algemeen bekend dat het gebruik van groene stroom bijdraagt aan een beter klimaat. Het begroeien van de huizen is overduidelijk een metafoor.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie acht de uiting niet misleidend. Zij overweegt daartoe dat algemeen bekend is dat alle elektriciteit in Nederland via één net wordt geleverd. Adverteerder heeft gemotiveerd uiteengezet dat hoe meer mensen er op groene stroom overstappen, hoe meer groene stroom er op dit net wordt gezet en dat niet alleen voor adverteerder, maar ook voor de Directie Toezicht Energie en de klanten inzichtelijk is welk percentage van de door adverteerder geproduceerde stroom groen is.

Niet kan gezegd worden dat in de uiting wordt getoond dat het overstappen naar groene ecostroom leidt tot het spontaan groeien van groene planten op gebouwen, althans een positief effect heeft op de groei van planten. Adverteerder beoogt te laten zien dat het gebruik van groene stroom bijdraagt aan een beter milieu. Het zal voor een ieder duidelijk zijn dat de getoonde overdreven plantengroei hierbij slechts als illustratie is gebruikt.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken