a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0668

Datum:

22-01-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de televisiereclame waarin de Rabo KlimaatHypotheek wordt aangeprezen.

De klacht

Aan het eind van de reclame verschijnt onder in beeld een tekst bestaande uit ongeveer 4 regels waarvan de letters zo klein zijn en die zo kort in beeld verschijnt dat deze niet is te lezen. Dit geeft de kijker het gevoel niet goed of onvolledig te zijn voorgelicht. Hierdoor is de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Tot het in beeld brengen van de bewuste, onder in beeld verschijnende, tekst is adverteerder wettelijk verplicht. De tekst is inderdaad niet goed te lezen en verschijnt kort in beeld. Er wordt aan een verbetering hiervan gewerkt. Echter ook zonder deze tekst is de uiting juist en volledig genoeg, zodat deze niet in strijd is met artikel 7 NRC.

Het oordeel van de Commissie

De onder in beeld verschijnende tekst, die nadere informatie bevat over het aanbod en waarin voor meer informatie wordt verwezen naar adverteerders website, is vanwege het kleine lettertype en het feit dat deze slechts kort in beeld verschijnt, niet leesbaar. Gelet hierop is de uiting onvolledig en in strijd met artikel 7 NRC.
Dat men, naar adverteerder stelt, weet dat men voor nadere informatie contact met adverteerder kan opnemen, leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken