a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0703B

Datum:

25-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende van Essent Retail Energy B.V. afkomstige uitingen:
a. Een Engelstalige televisiereclame waarin onder andere (in vertaling) wordt gezegd:
Boer: “U komt koffie kopen?
Essent man: “Nee elektriciteit. Wat doe je met je koffieschillen?”
Boer: Ik laat het gewoon wegrotten.”
Essent man: “De stoffen die dan vrijkomen zijn schadelijk voor het milieu.
Boer: “Als jij iets beters weet?”
Essent man: “Verbranden in een elektriciteitscentrale. Dan kun je er groene stroom van maken.”
De Nederlandstalige voice-over: “Als eerste ter wereld gaat Essent groene stroom produceren uit
koffieschillen”.

b. Een uiting op de website www.essent.nl waarop onder andere staat: “Biomassa is een
brandstof die klimaat-neutraal is: planten en bomen nemen tijdens hun groei CO2 op dat weer vrijkomt bij de verbranding. Dit noemen we een korte kringloop. Vandaar CO2-neutraal”.

De klacht

In de uitingen wordt gezegd dat het verbranden van koffieschillen niet schadelijk is voor het milieu, omdat de CO2 in een vroeger stadium aan de natuur is onttrokken en door de verbranding weer aan de natuur wordt teruggegeven. Als we zo gaan redeneren is ook de verbranding van fossiele brandstoffen niet slecht omdat simpelweg eerder onttrokken CO2 aan de natuur wordt teruggegeven. Verder brengt het vervoer van de koffieschillen met vrachtschepen de nodige milieuvervuiling met zich mee. Om die reden is de uiting misleidend.


Het verweer

Het begrip “biomassa” is gedefinieerd in artikel 1 lid 1 sub van de Elektriciteitswet: de biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en residuen van de landbouw – met inbegrip van plantaardige stoffen -, de bosbouw en aanverwante bedrijfstakken, alsmede de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval.
Koffieschillen vallen dus onder het begrip “biomassa”.

Bij biomassa vindt de cyclus van opname en uitstoot van CO2 plaats in een tijdsbestek van hooguit tientallen jaren terwijl fossiele brandstoffen die miljoenen jaren in de grond hebben gezeten, in een kort tijdsbestek worden verbrand. Deze verbranding komt bovenop het normale natuurlijke proces van opname en uitstoot van CO2 . Door gebruik van biomassa in plaats van fossiele brandstoffen worden op menselijke schaal dus geen veranderingen aan het klimaat veroorzaakt.
De totale opname van CO2 van biomassa is gelijk aan de totale uitstoot daarvan tijdens de levensduur, het afsterven en de verbranding. Dit wordt CO2 -neutraal genoemd.

In de televisiereclame wordt duidelijk gemaakt dat het verbranden van koffieschillen beter is voor het milieu dan het laten verrotten daarvan – waarbij bovendien methaan vrijkomt – en dat je beter koffieschillen kunt gebruiken dan fossiele brandstoffen.

Ook bij andere brandstoffen/opwekkingmethoden wordt in de communicatie geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de CO2 -emissie als gevolg van vervoer. Maar ook het bijkomende positieve effect dat de emissie van methaan wordt voorkomen wordt niet meegenomen in de emissiecijfers.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt dat de uitingen misleidend zijn. Ten onrechte wordt de associatie met natuurvriendelijkheid gewekt, omdat in de uiting niet wordt vermeld dat bij de verbranding van koffieschillen net zo veel CO2 vrijkomt als bij andere verbrandingsprocessen zij het dat deze CO2 in een tijdsbestek van één jaar is onttrokken aan de natuur.

De mondelinge behandeling

Adverteerder handhaaft zijn standpunt en licht toe dat klager eigenlijk in discussie is met de wetgever. De uiting gaat over restmateriaal, biomassa als brandstof. Hoeveel moet men uitleggen in een reclame?

Het oordeel van de Commissie

In de televisiereclame wordt verteld dat adverteerder koffieschillen gaat verbranden in een elektriciteitscentrale om er groene stroom van te maken en dat het verbranden van koffieschillen beter is voor het milieu dan deze te laten verrotten.
In de radioreclame wordt daarnaast uitgelegd dat en waarom groene stroom – en het opwekken van elektriciteit uit de verbranding van koffieschillen – CO2 -neutraal is.
In de uitingen wordt niet gezegd dat het verbranden van koffieschillen niet schadelijk zou zijn voor het milieu of dat daarbij geen CO2 zou vrijkomen. Dat in de uitingen niet wordt meegedeeld dat bij de verbranding van koffieschillen net zo veel CO2 zou vrijkomen als bij andere verbrandingsprocessen, leidt niet tot het oordeel dat de uitingen om die reden misleidend zijn.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken