a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2013/00863

Datum:

06-12-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin onder meer wordt gezegd:

“Bij Alex nemen we soms een time-out. Want als wij vinden dat de beurs tegen zit, beleggen we even niet in aandelen om daarna, als het tij gekeerd is, weer vol te focussen op de groei van uw vermogen. Met deze nuchtere kijk op beleggen hebben we in de afgelopen 5 jaar een rendement behaald om trots op te zijn. Laat uw geld beleggen door Alex. Alex. Resultaat geldt.”

Aan het eind van de commercial verschijnen de volgende mededelingen in beeld:

“+58% over een periode van 5 jaar

oktober 2008 tot oktober 2013 behoedzaam profiel

De waarde van uw belegging kan fluctueren.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat uw geld beleggen door alex. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Bekijk voor alle risico’s het volledige uitstap- en beleggingsbeleid op alex.nl.”

De klacht

Klager acht het misleidend dat adverteerder een historisch resultaat toont van 58%. Beleggers weten vantevoren niet zeker of de beurs tegen of mee zal zitten. Adverteerder bagatelliseert het beleggingsrisico. Klager acht het onwenselijk dat de consument op grond van de uiting zal concluderen dat als het goed gaat adverteerder zijn geld met een hoog rendement belegt, en dat, net voor het minder gaat, adverteerder het geld van de beurs haalt. Beter zou zijn de nadruk te leggen op de beslissing om het geld van de beurs te halen of te zeggen dat adverteerder, net voordat zij verwacht dat het minder op de beurs zal gaan, het geld van beleggers van de markt haalt. Het blijft namelijk een onzekere verwachting.

Het verweer

De klacht is gemotiveerd weersproken. Op het verweer zal hierna, voor zoveel nodig, worden ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

1) De voorzitter begrijpt, in navolging van adverteerder, de klacht aldus, dat klager van mening is dat adverteerder in de televisiecommercial het beleggersrisico bagatelliseert omdat niet met zekerheid vooraf kan worden bepaald of de beurs “tegen” of “mee” gaat zitten.

2) De voorzitter stelt voorop dat in de televisiecommercial niet wordt beweerd dat adverteerder ontwikkelingen op de beurs vooraf kan inschatten. In de commercial wordt immers uitsluitend gezegd dat als adverteerder van mening is dat de situatie daar aanleiding voor geeft (te weten als “de beurs tegen zit”), zij niet in aandelen belegt. Terecht stelt adverteerder dat hiermee slechts wordt beweerd dat zij zich baseert op een beoordeling van het beursklimaat van een bepaald moment, en niet op voorspellingen omtrent toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de beurs. De gemiddelde consument zal de televisiecommercial ook niet in die zin opvatten dat adverteerder haar beslissing om niet in aandelen te beleggen baseert op bepaalde voorspellingen met betrekking tot beursontwikkelingen.

3) De voorzitter is op grond van het voorgaande van oordeel dat de klacht op een onjuiste interpretatie van de televisiecommercial is gebaseerd. Van het “bagatelliseren” van het beleggersrisico is geen sprake. Voor zover in de televisiecommercial bepaalde verwachtingen worden gewekt omtrent het te behalen rendement, kunnen deze niet onjuist of misleidend worden geacht, mede in aanmerking genomen dat de juistheid van het in het verleden over een periode van 5 jaar behaalde rendement van “+58%” niet is betwist en de verwachtingen op dit punt voldoende worden genuanceerd door de wettelijk voorgeschreven mededelingen die aan het einde van de televisiecommercial duidelijk in beeld verschijnen. De klacht kan derhalve niet slagen.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken