a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0349

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.ryanair.com waarop onder meer een vlucht naar Dublin wordt aangeboden voor € 129,99.
Een afdruk van de betreffende website-pagina is aan deze beslissing gehecht.

De klacht

De prijs van de aangeboden vliegvakantie is exclusief belastingen en toeslagen. Bij de prijs in het boekingssysteem van € 129,99 komt later in het boekingssysteem € 27,20 “belasting, toeslagen en boetes”. De aan de consument door middel van boekingsmodules aangeboden prijzen zijn een openbaar aanbod. Om die reden acht klager de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De mondelinge behandeling

Klager lichtte toe dat boekingsmodules reclame-uitingen zijn en dat het technisch gezien geen probleem is om in het boekingssysteem inclusief-prijzen te hanteren. Een goed voorbeeld daarvan is te zien op de KLM website. Tijdens het overleg bij de totstandkoming van de Reclamecode Reisaanbiedingen, waaraan klager deelnam, zijn de boekingsmodules nadrukkelijk mede als reisaanbieding beschouwd.

Het oordeel van de Commissie

Artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen bepaalt dat aanbieders zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen en dat de prijzen gepubliceerd dienen te worden inclusief de op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten. Dit geldt ook voor de prijzen in het boekingsysteem, omdat dit een openbare aanprijzing is. De op de website gepubliceerde prijs is echter exclusief “belasting, toeslagen en boetes” waarvan klager onweersproken heeft gesteld dat deze op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten zijn, zodat artikel III onder 1 is overtreden.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 onder 1 Reclame reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken