a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0351

Datum:

02-08-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www1.skyeurope.com van Sky Europe, waarop onder meer vlucht naar Budapest wordt aangeboden voor € 79,99 enkele reis.

De klacht

De prijs van de aangeboden vliegvakanties is exclusief belastingen en toeslagen. Bij de prijs van € 159,98 in het boekingssysteem komt later in het boekingssysteem € 61,10 “belasting, en toeslagen”. Om die reden acht klager de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer

Adverteerder houdt zich aan de Reclamecode Reisaanbiedingen. In de boekingsmodule worden eerst de kale tarieven getoond. Na de keuze van vluchten verschijnt het totaal-tarief. Deze procedure is in vele gevallen van via het internet te boeken luchtvaartmaatschappijen, de standaard procedure.

De mondelinge behandeling

Klager lichtte toe dat boekingsmodules reclame-uitingen zijn en dat het technisch gezien geen probleem is om in het boekingssysteem inclusief-prijzen te hanteren. Een goed voorbeeld daarvan is te zien op de KLM website. Tijdens het overleg bij de totstandkoming van de Reclamecode Reisaanbiedingen, waaraan klager deelnam, zijn de boekingsmodules nadrukkelijk mede als reisaanbieding beschouwd.

Het oordeel van de Commissie

Artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen bepaalt dat de prijzen gepubliceerd dienen te worden inclusief de op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten. Dit geldt ook voor de prijzen in het boekingsysteem, omdat dit een openbare aanprijzing is. De op de website gepubliceerde prijs is echter exclusief “belastingen en toeslagen” waarvan klager onweersproken heeft gesteld dat deze op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten zijn, zodat artikel III sub 1 is overtreden. De procedure die adverteerder ten onrechte als de standaardprocedure omschrijft, is derhalve in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 onder 1 Reclame reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken