a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2011/00082

Datum:

14-03-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op de website www.vliegtickets.nl.

Daarin is bij een KLM-vlucht heen en terug tussen Bangkok en  Amsterdam voor 1 volwassene en 1 baby als prijs vermeld: € 443,86. In de uiting staat onder meer:

“Prijzen zijn per persoon, incl. alle taxen en excl. boekings/service fee”.

 

 

De klacht

 

Bij doorklikken naar “boeken” bleek de prijs van € 443,86 niet de totaalprijs van een retourticket inclusief toeslagen en belastingen te zijn.

De uiting is in strijd met de Code Reisaanbiedingen (hierna: RR), waarin staat dat een prijs voor een reis wordt vermeld inclusief alle onvermijdbare bijkomende kosten. 

 

Het verweer

 

Na het ingeven van de zoekopdracht op de website in stap 1 van het boekingsproces, worden in stap 2 de resultaten van de zoekopdracht getoond. Daarbij verschijnen de tarieven per persoon, inclusief alle onvermijdbare bijkomende kosten zoals luchthavenbelastingen, veiligheids- en brandstoftoeslagen en exclusief boekingskosten. Bij de tariefskolommen die als eerste verschijnen, is ook vermeld dat de prijzen inclusief alle taxen en exclusief boekings/service fee zijn.

Vervolgens kan de klant de verschillende reisschema’s per ticketprijs bekijken en het aantal overstappen.

Bij de verschillende opties kunnen verdere vluchtdetails worden bekeken en de splitsing/opbouw van een tarief dat geldt voor een volwassene en een baby.

Klagers stelling dat de totaalprijs tijdens het boekingsproces verandert, is niet juist; de totaalprijs van tarief, luchthavenbelastingen en genoemde toeslagen verandert niet. Adverteerder verwijst naar de bij de klacht gevoegde bijlagen.

 

Omdat de boekingskosten per verkoopkanaal variëren en velen de website bezoeken en vervolgens telefonisch reserveren, worden de boekingskosten in de vervolgstappen getoond. Adverteerder benadrukt dat in stap 2 is vermeld dat de prijzen exclusief boekingskosten zijn.

 

Adverteerder concludeert dat klager niet wordt misleid, omdat de eerstgenoemde prijs per persoon in overeenstemming is met de totaalprijs die volgens de RR moet worden weergegeven.

Desalniettemin zal adverteerder naar aanleiding van deze klacht onderzoeken of de website kan worden aangepast, bijvoorbeeld door te spreken over een “gemiddelde prijs per persoon”.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Klager heeft bezwaar gemaakt tegen de vermelding in de bestreden uiting van € 443,86 als prijs per persoon voor een retourvlucht Bangkok-Amsterdam. Blijkens de bij de klacht overgelegde afdrukken van de uiting verschenen tijdens het boekingsproces andere prijzen in beeld, te weten:

1.

Een ticketprijs voor 1 volwassene van € 593,- vermeerderd met zowel taxen en toeslagen van € 234,71 als een service fee van € 37,50 en

2.

Een ticketprijs voor 1 baby van € 60,- vermeerderd met een service fee van € 36,22.

Uiteindelijk is een totaalprijs voor 1 volwassene en 1 baby vermeld van € 961,43.

 

De Commissie stelt vast dat het totaal van voornoemde ticketprijzen vermeerderd met de aan de volwassene in rekening gebrachte taxen en toeslagen gelijk is aan € 887,71 oftewel het dubbele van de eerst in de uiting genoemde prijs van € 443,86. Wat hiervan zij, de klacht dat de uiting in strijd is met de RR, acht de Commissie gegrond. De Commissie overweegt daartoe het volgende.

 

Artikel III lid 1 RR vangt aan met:

“Aanbieders zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen”.

In de bestreden uiting staat, op de pagina waarop een prijs van € 443,86 voor een retourvlucht tussen Bangkok en Amsterdam wordt genoemd:

“Prijzen zijn per persoon, incl. alle taxen en excl. Boekings/service fee”. Naar het oordeel van de Commissie is niet voldoende duidelijk dat voornoemde prijs slechts betrekking heeft op de helft van de totaalprijs exclusief boekings/service fee voor 1 volwassene en 1 baby en dat een volwassene in verhouding tot een baby aanzienlijk meer betaalt, in die zin dat het door de volwassene te betalen bedrag “incl. alle taxen” aanzienlijk boven het genoemde bedrag van € 443,86 uitkomt.

 

Gelet op het bovenstaande wordt in de bestreden uiting, waar als prijs per persoon

€ 443,86 is genoemd, geen duidelijke prijs gehanteerd. Gelet hierop en nu de uiting moet worden aangemerkt als een uitnodiging tot aankoop als bedoeld in artikel II lid 4 RR  is de uiting in strijd met artikel IV lid 1 RR in verbinding met artikel III lid 1 RR.

 

 

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel IV lid 1 RR in verbinding met artikel III lid 1 RR.

Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken