a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2011/00651

Datum:

10-08-2011

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de reclame-uiting die gestaan heeft in het Algemeen Dagblad van zaterdag 28 mei 2011 en waarin onder meer een all-in retour naar Istanbul voor  € 99,- wordt aangeprezen.

 

De klacht

 

Klager is direct op Globe.nl en op KLM.nl gaan kijken, maar vond daar de aanbieding niet. Maandagochtend om 8.30 uur had klager telefonisch contact met het hoofdkantoor, doch zonder succes. Vervolgens is hij om 9.30 uur naar de Globe-winkel gegaan waar hem werd meegedeeld dat men zojuist een e-mail van het hoofdkantoor had ontvangen met de mededeling dat er een fout in de krant had gestaan. De uiting is derhalve misleidend.

 

Het verweer

 

In de advertentie is sprake van een ongelukkige fout. Adverteerder betreurt dit zeer. Inmiddels zijn maatregelen genomen om de kans op herhaling van een dergelijke fout te minimaliseren.  

   

Het oordeel van de voorzitter

 

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven tot het doen van een aanbeveling. Hij overweegt daartoe dat in de uiting onjuiste informatie is versterkt, nu het -naar adverteerder ook heeft erkend- niet mogelijk was om voor € 99,- een all-in retour naar Istanbul te boeken.

 

Blijkens het voorgaande is in de uiting onjuiste informatie gegeven als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. 

 

De beslissing van de voorzitter

 

Op grond van het hierboven overwogene acht de voorzitter de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt hij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken