a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2018/00079

Datum:

01-03-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een abri-poster van adverteerder, waarop een afbeelding van een zonnige baai met parasols te zien is. Op de afbeelding is de volgende tekst te lezen:

“Curaçao

Kunuku Aqua resort 4*”
Hieronder, met een pijl en omkaderd:

“7 dagen

Nu vanaf

€799

All Inclusive”

en

“KLM Vlucht + Transfer + Hotel”.

Onderaan de poster staat:

“Curaçao”, en

“Corendon.
Corendon.nl”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat het Kunuku Aqua resort niet aan het strand ligt en de uiting geen waarschuwing bevat dat de foto “slechts een impressie is en niet overeenkomt met de werkelijkheid”. Het dichtstbijzijnde strand ligt volgens klager op enkele kilometers afstand van het resort, en het (specifieke) strand van de afbeelding zal men niet gaan vinden in de omgeving van het resort, aldus klager. Hij weet dit omdat hij in het betreffende resort heeft verbleven.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De aanbieding op de poster richt zich op de aanprijzing van de bestemming Curaçao, aldus adverteerder. Dit blijkt volgens Corendon tevens uit de totale uiting: de tekst Curaçao is groter afgebeeld dan alle overige informatie. Het afgebeelde strand (“Grote Knip”) komt overeen met de werkelijkheid en is een bekende trekpleister van Curaçao.

Dat het resort niet aan het strand ligt, maakt de uiting volgens adverteerder niet misleidend. Het Kunuku Aqua Resort ligt in het westen van Curaçao, aan de weg naar Westpunt. Het strand “Grote Knip” ligt eveneens op de route naar Westpunt en is een van de dichtstbijzijnde aanbevolen stranden vanuit het resort. Het resort beschikt daarbij over een shuttleservice waarmee gasten Willemstad en diverse stranden kunnen bezoeken.   

 

Het oordeel van de Commissie

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat daarmee volgens hem de indruk wordt gewekt dat het resort aan het strand ligt, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is, en het getoonde strand niet in de omgeving van het resort te vinden is. Adverteerder stelt hier – kort gezegd – tegenover dat de poster in de eerste plaats de bestemming Curaçao aanprijst, en dat het afgebeelde strand (wel) te bezoeken is vanuit het resort. 

Op de poster staat de tekst “Curaçao” en daaronder “Kunuku Aqua resort 4*” met informatie over de vlucht en de reis. De tekst is afgebeeld op een foto van een zonnig strand aan een baai met helder blauw water. Op het strand zijn onder meer rieten parasols te zien, badgasten en een klein (toilet)huisje.

De Commissie is van oordeel dat met het strand en het blauwe water op de poster in de eerste plaats reclame wordt gemaakt voor de bestemming Curaçao: de foto op de abri-poster bevat een sfeerimpressie van het eiland. De gemiddelde consument zal dit ook zo begrijpen, mede doordat het woord “Curaçao” in zeer grote letters is afgebeeld en er op de afbeelding geen hotel of gastenverblijf te zien is. Nu daarbij het afgebeelde strand, kennelijk “Grote Knip”, wel op Curaçao te vinden is, en dus te bezoeken is wanneer men de aangeprezen reis boekt, acht de Commissie de uiting niet misleidend.  

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken