a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2019/00232

Datum:

10-04-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van KLM waarin het reizen met een vliegtuig vanuit het perspectief van een baby wordt bekeken. De commercial eindigt met de tekst: “Maak je wereld groter”.

 

Samenvatting van de klacht

Het is zeer misleidend en triest dat een vliegtuigmaatschappij durft te stellen dat zij de wereld van de baby groter maakt. Vliegtuigmaatschappijen hebben een “onverantwoord grote impact van het broeikasgas CO2 met als gevolg klimaatverandering”. Adverteerder neemt niet haar verantwoordelijkheid. Vliegen moet worden ontmoedigd om de mensheid een toekomst te geven. De baby in de commercial en veel anderen gaan de gevolgen van de “onverantwoorde luchtvaart-sector het ergste merken”.

 

Het oordeel van de voorzitter

In essentie komt de klacht erop neer dat een vliegtuigmaatschappij geen reclame meer zou mogen maken voor (vakantie)reizen per vliegtuig, gelet op het milieu. De voorzitter heeft begrip voor de zorgen die klager heeft om het milieu, maar deze zorgen kunnen er niet toe leiden dat het aanprijzen van vliegreizen als zodanig in strijd met de Nederlandse Reclame Code is. Dat de televisiecommercial het reizen vanuit het perspectief van een baby bekijkt en in dat verband wordt meegedeeld “Maak je wereld groter”, maakt dit niet anders. Adverteerder is verder niet verplicht in reclame te wijzen op milieueffecten van het reizen per vliegtuig. De voorzitter beslist op grond van het voorgaande als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken