a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00410

Datum:

06-06-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie in het Eindhovens Dagblad van Koopjedeal.nl waarin een 14″ HP EliteBook Laptop wordt aangeboden met onder meer de tekst: “Refurbished: Startklaar geleverd met Windows 7 Professional”.

 

De klacht

De dubbele punt achter het woord ‘Refurbished’ suggereert dat het apparaat geleverd wordt met Windows 7. De werkelijke betekenis is natuurlijk dat het apparaat gebruikt, dus tweedehands is. Mensen die het Engels matig of niet beheersen worden hierdoor misleid. Klager heeft een aantal mensen de tekst laten lezen en kreeg steeds als antwoord dat het apparaat met Windows 7 wordt geleverd. Niemand zei dat het een gebruikt product betreft.

 

Het oordeel van de voorzitter

Bij de vraag of een reclame-uiting misleidend is, dient te worden uitgegaan van de vermoedelijke verwachting van de gemiddelde consument op basis van de gehele uiting. Naar het oordeel van de voorzitter is deze consument inmiddels voldoende op de hoogte van de betekenis van het woord ‘Refurbished’, namelijk dat het een product betreft dat gebruikt is, maar dat voor de verkoop gereviseerd is en waar nodig voorzien is van nieuwe onderdelen. Dergelijke producten onderscheiden zich door het laatste van tweedehands producten, maar kunnen evenmin als nieuwe producten worden aangemerkt. Het woord ‘Refurbished’ kan inmiddels als de (meest) gangbare aanduiding voor dergelijke producten worden aangemerkt. De toevoeging van de tekst “Startklaar geleverd met Windows 7 Professional” achter het woord ‘Refurbished’ maakt aldus duidelijk dat het gereviseerde product onmiddellijk kan worden gebruikt en van welke software het is voorzien. Op grond van het voorgaande is van misleiding geen sprake en beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken