a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00974

Datum:

21-12-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de advertentie van Koopjedeal in de Volkskrant van 9 november 2016, voor zover daarin staat – boven de “dagaanbiedingen van 9 en 10 november” –: “NIET TEVREDEN? GELD TERUG!”

 

De klacht

Klager heeft onlangs bij Koopjedeal ‘nano vloeistof’ gekocht om de voorruit van de auto te impregneren tegen vuil. Omdat hij ontevreden was over dit product, wilde hij het retourneren en zijn geld terug ontvangen, zoals beloofd in de advertentie. Onder verwijzing naar de kleine lettertjes op haar website stelt Koopjedeal dat voor dit product de niet-tevreden-geld-terug garantie niet geldt. In de advertentie wordt echter niet naar de beperkende voorwaarden op de website verwezen.

 

Het verweer

Klager heeft op 13 oktober 2016 een bestelling geplaatst van een duo-pack nano vloeistof. Op 1 november 2016 heeft klager een retour-aanvraag ingediend met het verzoek om terugbetaling. De retouraanvraag is door Koopjedeal met de mededeling dat vloeistoffen niet geretourneerd kunnen worden voor creditering, zoals vermeld in de retour-policy op de website.

Koopjedeal adverteert dagelijks in kranten voor minimaal zes producten. Voor de meeste producten gelden dezelfde retourvoorschriften, maar voor enkele producten gelden andere regels. Bij de specifieke productadvertentie werd onder de (overgelegde) ‘highlights & specificaties’ vermeld: “Let op: afwijkende retourvoorschriften”. In de krantenadvertentie staat dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn, waarin de retourvoorschriften ook zijn opgenomen. Overigens heeft klager de retouraanvraag ingediend na verloop van de zichttermijn van 14 dagen, waardoor hij sowieso niet in aanmerking komt voor restitutie van het aankoopbedrag.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden krantenadvertentie wordt zonder enig voorbehoud of verwijzing naar beperkende voorwaarden meegedeeld “Niet tevreden? Geld terug!” De voorzitter heeft echter geconstateerd dat blijkens adverteerders retourpolicy, die op haar website is vermeld, sprake is  van een aanzienlijk aantal uitzonderingen op deze algemene claim, waaronder het retourneren van vloeistoffen. Dit is een belangrijke beperking van het aanbod, waarop de consument niet zonder meer bedacht hoeft te zijn en waarop hij daarom in de uiting attent gemaakt moet worden. Dat is in het onderhavige geval niet gebeurd. De verwijzing naar de algemene voorwaarden is daartoe onvoldoende. Verder worden de ‘highlights & specificaties’, waarin de waarschuwing voor afwijkende retourvoorschriften staat, pas weergegeven bij het betreffende product op de website en niet in de krantenadvertentie, zo begrijpt de voorzitter op basis van de door adverteerder overgelegde afdruk van de ‘highlights & specificaties’ bij de nano vloeistof.

Gelet op het voorgaande is in de uiting sprake van het ontbreken van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat deze consument daardoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een derge­lij­ke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken