a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0245

Datum:

18-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de advertentie van het Kruidvat, waarin onder de aanhef ”Nu alle Nivea douche producten” een fles Nivea Crème Douche is afgebeeld met daarnaast de tekst “Nivea Douche. 250 ml. Keuze uit diverse varianten. OP=OP.” met prijs “1.25”. Daarnaast stonden twee doorgestreepte prijzen te weten 2.99 en 2.59.

De klacht

Anders dan klager uit de advertentie meende te kunnen en mogen opmaken, bleek Nivea douche olie niet voor € 1,25 verkrijgbaar te zijn. Om die reden acht klager de uiting in strijd met de artikelen 5 en 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

In de uiting staat dat het gaat om Nivea douche producten met een inhoud van 250 ml.
De ’normale’ prijzen van de bedoelde Nivea douche producten (€ 2,99 en € 2,59) zijn daarbij doorgestreept. Het product dat klager wilde kopen was een flacon Nivea olie met een inhoud van 200 ml die € 3,69 kost. In de winkel stonden de producten die het betrof bij elkaar zodat voldoende duidelijk was welke producten in de aanbieding waren. Van strijd met de NRC is geen sprake.

De repliek

Klager lichtte zijn standpunt nader toe.

Het oordeel van de Commissie

De uiting doet vermoeden dat, zoals ook in de aanhef staat, alle Nivea douche producten tijdelijk voor € 1,25 verkrijgbaar zijn. Dat blijkt echter niet het geval te zijn.
Afgezien van het feit dat er twee doorgestreepte prijzen in de uiting staan, duidt niets erop dat de aanbieding beperkt is tot twee Nivea douche producten.
Nu men uit de aanhef en de mededeling “Keuze uit diverse varianten.” de indruk krijgt dat alle Nivea douche producten in de aanbieding zijn, terwijl dat niet het geval blijkt te zijn, acht de Commissie de uiting misleidend.

Niet kan worden geoordeeld dat door deze uiting het vertrouwen in de reclame in het geding is.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken