a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0555

Datum:

06-12-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van het Kruidvat, waarin onder andere staat: “Duracell Penlite 8-pak. Koop nu 8 penlite AA Duracell batterijen voor een spotprijs”. Zij worden aangeboden van € 6,99 voor € 2,99.

De klacht

De batterijen waren niet verkrijgbaar in twee filialen in Rijswijk. Wel verkrijgbaar was het – aanzienlijk duurdere – Duracell 12-pak penlites voor € 8,99. Deze situatie doet zich herhaaldelijk voor. Adverteerder lokt mensen naar de filialen, terwijl de batterijen niet verkrijgbaar zijn. Om die reden is de uiting onwaar en misleidend en schaadt deze het vertrouwen in de reclame.

Het verweer

De batterijen zijn in ieder filiaal in Nederland verkocht zodat de uiting niet misleidend is. Gemiddeld heeft ieder filiaal 40 stuks van de bewuste pakken met batterijen ontvangen. Door de lage actieprijs waren de batterijen binnen twee dagen volledig uitverkocht.

De repliek

De dag na het verschijnen van de folder is klager naar een filiaal in Rijswijk gegaan, maar de bewuste batterijen waren niet verkrijgbaar. De volgende dag ging klager naar het andere Rijswijkse filiaal met hetzelfde resultaat. Klager kreeg beide keren te horen dat het artikel niet was binnengekomen. Later heeft klager het nogmaals geprobeerd maar kreeg opnieuw te horen dat de batterijen niet waren binnengekomen. De stelling van adverteerder klopt dus niet. Klager nodigt adverteerder uit om de stelling te bewijzen dat de batterijen in ieder filiaal in Nederland verkrijgbaar zijn geweest.

De dupliek

Adverteerder betwist de bewuste mededelingen van de filiaalmedewerkers. De inkoopafdeling heeft de verdeling van de Duracell actieproducten gecontroleerd en heeft bevestigd gekregen dat de filialen in Rijswijk daadwerkelijk een voorraad van de Duracell actie hebben ontvangen.

Het oordeel van de Commissie

Een product dat wordt aangeboden tegen een actieprijs, dient in voldoende mate in de winkels aanwezig te zijn. Of een actieproduct in voldoende mate aanwezig is, is mede afhankelijk van de aard van het product en de hoogte van het prijsvoordeel. In het onderhavige geval is sprake van een product dat in ieder huishouden wordt gebruikt en dat in plaats van voor € 6,99 nu voor € 2,99 wordt aangeboden. Indien ieder filiaal gemiddeld 40 stuks van dit product ter verkoop ontvangt, zal dit, zoals in dit geval ook is gebeurd, snel uitverkocht zijn. Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat de pakken met 8 penlite AA Duracell batterijen niet in voldoende mate in de winkels aanwezig waren en dat de uiting daarom misleidend is.

Niet kan worden geoordeeld dat de uiting in strijd is met de waarheid of dat het vertrouwen in de reclame daardoor wordt geschaad.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken