a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0470

Datum:

19-11-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van het Kruidvat, waarin verschillende Garnier-producten worden getoond en waarbij wordt gezegd: “Nu, zomerknaller bij Kruidvat. 1+1 gratis op alle Garnier-producten.”

De klacht

Toen klager bij aanschaf van het Garnier-product Birken van deze aanbieding gebruik wilde maken, bleek dat niet te kunnen. In de winkel toonde men klager een folder waarin stond dat de aanbieding slechts gold voor bepaalde producten van Garnier.

Het verweer

Adverteerder laat weten dat de filialen onjuist zijn geïnformeerd. De actie gold voor alle Garnier-producten, dus ook voor het haarwater van Garnier.

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft onweersproken gesteld dat in de folder, waarop het personeel in de vestiging waarin klager van de actie gebruik wilde maken zich beriep, stond dat de actie slechts gold voor bepaalde Garnier-producten. In de televisiereclame wordt met betrekking tot de onderhavige actie, anders dan kennelijk het geval is in de folder, echter geen enkel voorbehoud gemaakt. Nu de folder in de winkel afwijkt van de televisiereclame en het winkelpersoneel de folder beslissend acht, gaat de Commissie ervan uit dat, in afwijking van hetgeen adverteerder stelt, de folder de nadere voorwaarden bevat die op de actie van toepassing zijn.
Blijkens het voorgaande heeft adverteerder in de televisiereclame onjuiste informatie verstrekt over het bestaan van een specifiek voordeel als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC (nieuw)). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC (nieuw).

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij aderteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken