a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

detailhandel (supermarkt etc.)

Dossiernr:

2015/00180

Datum:

30-03-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

detailhandel (supermarkt etc.)

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de actieaanbieding van Elmex tandpastaproducten in de online folder op adverteerders website www.kruidvat.nl.

In de uiting staat “2+1 Gratis*” en “Keuze uit het hele elmex®assortiment. Alle combinaties mogelijk”. De asterisk verwijst naar de volgende mededeling onderin de uiting: “Korting wordt verrekend als 33% kassakorting. Per combinatie kan de prijs verschillen.”

De klacht

Klaagster heeft drie tubes Elmex tandpasta gekocht, waarvan twee tubes bij elkaar verpakt waren in een ‘valuepak’. Door deze wijze van verpakking bleek de actie “2+1 gratis” niet van toepassing te zijn. Klaagster vindt de reclame misleidend, vooral nu in de uiting staat “alle combinaties mogelijk”.

Het verweer

De 2+1 gratis-actie beslaat alle Elmex tandpastaproducten. Hierbij wordt een duoverpakking als één eenheid gerekend. Bij de gemiddelde consument mag bekend worden verondersteld dat een duoverpakking een prijsvoordeel kent ten opzichte van een enkelverpakking, waaruit volgt dat een duoverpakking bij deze actie verschilt van twee enkele tubes. In de uiting wordt uitdrukkelijk vermeld dat de korting wordt verrekend als 33% kassakorting en dat de prijs per combinatie kan verschillen.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie begrijpt de gemiddelde consument dat twee (of meer) bij elkaar verpakte producten in het kader van de ‘2+1 gratis-actie’ als één product gelden. Dit valt niet alleen af te leiden uit het feit dat de producten als een ‘eenheid’ zijn verpakt, maar ook uit het gegeven dat een meerstuksverpakking in de regel voordeliger geprijsd is dan enkelverpakkingen. De Commissie acht voldoende aannemelijk geworden dat een duoverpakking Elmex tandpasta niet van de actie ‘2+1 gratis’ uitgesloten is, mits deze verpakking als één van de drie aan te schaffen producten wordt aangemerkt.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken