a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Status:

Dossiernr:

2022/00513

Datum:

12-12-2022

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanprijzing van een Braun scheerapparaat op de website www.kruidvat.nl, voor zover daarbij is vermeld: “10.00 cashback”.  

 

Samenvatting van de klacht

Klager heeft het scheerapparaat gekocht vanwege de € 10,- cashback die hij verwachtte te ontvangen. Toen hij (online) de cashback probeerde te krijgen, lukte dit niet en ontving hij de volgende mededeling: “We hebben uw aanvraag goed ontvangen, waarvoor onze dank. Deze kan niet gevalideerd worden om de volgende reden: om aan de promotie te kunnen deelnemen, dient u uw aankoop minimum 50 euros betaald te hebben. (…)”.

 

Samenvatting van het verweer

Volgens adverteerder is de cashback abusievelijk niet bij het juiste product geactiveerd. Dit is inmiddels aangepast. Er is dus wel degelijk sprake van een cashback-actie. De reclame is niet misleidend.

 

Het oordeel van de Voorzitter

In de bestreden uiting wordt aangeboden dat men € 10,- cashback ontvangt. Adverteerder heeft erkend dat het niet mogelijk was om de cashback daadwerkelijk te ontvangen. Nu het niet mogelijk was om de cashback te ontvangen, is geen juiste informatie verstrekt over het prijsvoordeel als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Adverteerder heeft meegedeeld dat zij de fout heeft hersteld, waardoor het nu wel mogelijk is om de cashback te ontvangen. Om die reden ziet de voorzitter aanleiding gebruik maken van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling voor zover nog nodig wordt gedaan en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC en beveelt adverteerder voor zover nog nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken