a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00833

Datum:

22-12-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uiting

 

Het betreft een advertentie in de folder van Kruidvat van een onbekende datum in oktober 2010, pagina 62, waarin reclame wordt gemaakt voor Spirulina tabletten van Marcus Rohrer. Er wordt melding gemaakt van een actie waarbij naast de gangbare hoeveelheid van 180 tabletten, 60 tabletten gratis worden aangeboden en de prijs van het product is verlaagd van EUR 12,69 naar EUR 9,95. Uit de advertentie is af te leiden dat het om een actieverpakking gaat.

 

De klacht

 

Op grond van voornoemde advertentie heeft klager in een vijftal Kruidvatvestigingen getracht in het kader van de actie de Spirulina tabletten te verkrijgen. In geen van deze vestigingen was het artikel voorradig. Volgens de klantenservice was er een fout gemaakt. Uit navraag bij de leverancier van de Spirulina tabletten bleek dat de leverancier niet op de hoogte was van de actie van Kruidvat. Klager stoort zich aan deze fout en vermoedt dat de advertentie alleen is geplaatst om consumenten naar het Kruidvat te lokken.

 

Het verweer

 

De Spirulina tabletten waren niet in de Kruidvatvestigingen aanwezig vanwege logistieke problemen. De folders worden enkele weken van te voren opgemaakt en afgedrukt. Op dat moment was nog niet bekend dat de tabletten niet geleverd konden worden. Om de consumenten enigszins tegemoet te komen heeft het Kruidvat de prijs van haar reguliere verpakking van 180 tabletten verlaagd naar EUR 9,95. Er is geen sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Klagers bezwaar betreft het feit dat de in de advertentie aangeboden Spirulina tabletten niet conform de actie in de Kruidvatvestigingen aanwezig waren. Adverteerder stelt hiertegenover dat door logistieke problemen de actieverpakking niet kon worden geleverd en dat er geen sprake was van opzet. De Commissie is van oordeel dat dit verweer geen doel treft. De advertentie in de Kruidvatfolder impliceert dat de Spirulina tabletten in actieverpakking in alle Kruidvatvestigingen aanwezig zijn. De omstandigheid dat de tabletten in actieverpakking niet aanwezig waren vanwege logistieke problemen, komt voor risico van adverteerder.

Naar het oordeel van de Commissie is in de reclame-uiting onjuiste informatie verstrekt ten aanzien van één van de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 NRC, te weten de beschikbaarheid. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. De omstandigheid dat adverteerder om de consumenten enigszins tegemoet te komen de prijs van de reguliere verpakking van de Spirulina tabletten heeft aangepast, doet hier niet aan af.

 

De beslissing

 

Gelet op het hierboven overwogene acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken