a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00642

Datum:

29-11-2010

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft het aanbod, in een Kruidvatfolder, van potten Mentos kauwgum van 70 stuks, in verschillende smaken, voor € 1,95 in plaats van € 3,89.

 

 

De klacht

 

In de winkel waren voor € 1,95 slechts potten Mentos kauwgum van 50 stuks verkrijgbaar.

 

Het verweer

 

De potten met 50 stuks kostten ook € 1,95.

De filialen van Kruidvat beschikten in het kader van deze aanbieding over 54.000 potten met 70 stuks Mentos kauwgum en 54.000 potten met 50 stuks Mentos kauwgum oftewel gemiddeld 70 potjes van elk product per winkel. 

In het geval van klager waren de potjes met 70 stuks kennelijk uitverkocht.

De advertentie was in orde; de aangeprezen producten zijn daadwerkelijk voor de vermelde prijs aangeboden en het aantal stuks per winkel was groot genoeg.

 

 

 

De repliek

 

Klager heeft in drie filialen alleen potten met 50 stuks aangetroffen. Twee van die filialen bezocht klager op de dag dat de folder inging.

 

Klager maakt ook bezwaar tegen het volgende.

In de folder wordt de keuze geboden tussen vijf smaken. Van deze smaken zijn de smaken Pure Fresh Freshmint, Pure Fresh Winter Green en Blackmint echter niet verkrijgbaar in potten van 70 stuks.

 

De dupliek

 

Kruidvat ziet geen aanleiding haar standpunt te herzien. Wel betreurt zij het dat er onduidelijkheid is ontstaan met betrekking tot de communicatie in de folder en zij zal hier in de toekomst rekening mee houden.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar Kruidvat heeft meegedeeld, beschikten de verschillende Kruitvatfilialen in het kader van de onderhavige aanbieding over gemiddeld 70 potjes Mentos kauwgum met 70 stuks per filiaal. Niet kan worden geoordeeld dat deze hoeveelheid niet redelijk is. Dat klager geen potjes met 70 stuks heeft aangetroffen –naar de Commissie aanneemt omdat deze reeds waren uitverkocht- leidt niet tot het oordeel dat de uiting om die reden in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC).   

 

Kruidvat heeft klagers bij repliek geuite bezwaar, dat drie van de vijf in de uiting genoemde smaken Mentos kauwgum niet verkrijgbaar zijn in potjes van 70 stuks niet weersproken. In de uiting, waarin ter zake geen voorbehoud wordt gemaakt, wordt echter de indruk gewekt dat de vijf genoemde smaken verkrijgbaar zijn in potjes van 70 stuks. In zoverre gaat de reclame gepaard met onjuiste informatie. Nu de uiting de  gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.2 aanhef NRC en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken