a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2015/00830

Datum:

05-10-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de verpakking van Peijnenburg ontbijtkoek XL van 550 gram. Daarop staat onder meer:

“Inhoud: 18 porties”

 en

“Heeft u vragen of opmerkingen?

Ga naar www.peijnenburg.nl en klik op contact. U kunt ook schrijven:

“Koninklijke Peijnenburg B.V,

 Antwoordnummer 19,

5660 VB GELDROP (postzegel niet nodig)”.

 

De klacht

Klager heeft de volgende bezwaren.

1.

Op de verpakking staat: “Inhoud: 18 porties”. Het betreft echter geen gesneden koek. Omdat een portie een afgemeten hoeveelheid is, verwachtte klager dat de verpakking 18 porties zou bevatten. Klager vindt de reclame, waarin de mededeling “18 porties” niet wordt verduidelijkt, verwarrend en misleidend. De ontbijtkoek vormt één geheel en bestaat niet uit porties.

2.

Op de verpakking staat ook dat men op de site van adverteerder en via en antwoordnummer vragen kan stellen en opmerkingen kan maken. Deze boodschap maakt adverteerder ook niet waar. Klager voert hiertoe het volgende aan.

Via het vragenformulier op de website heeft klager adverteerder erop geattendeerd dat de Peijnenburg ontbijtkoek XL van 550 gram geen 18 porties bevat en heeft klager adverteerder om uitleg gevraagd. Toen klager na 5 tot 6 weken nog geen antwoord had ontvangen, heeft hij bij brief van 19 mei 2015 opnieuw om uitleg gevraagd. Op deze brief heeft klager al bijna 2 maanden geen antwoord ontvangen.

 

Het verweer

Het verweer kan als volgt worden samengevat.

De ontbijtkoek is ongesneden, maar ingevolge de EU Verordening 1169/2011 is adverteerder als levensmiddelenbedrijf verplicht om op de verpakking te vermelden hoeveel plakken uit het product kunnen worden gesneden. Wanneer een Peijnenburg ontbijtkoek ongesneden is, wordt er niets extra’s op de verpakking vermeld. Indien een ontbijtkoek gesneden is, vermeldt adverteerder dit expliciet op de verpakking. Geprobeerd wordt een duidelijke lijn te trekken in de portiegrootte door alle porties gelijk te stellen aan 30 gram, mits (kennelijk is bedoeld: “tenzij”) de voorgesneden plakken een ander gewicht hebben. Bijna alle voorgesneden koeken bestaan uit  plakken van 30 gram.

 

Het oordeel van de Commissie

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

Ad 1.

Door de enkele vermelding “Inhoud: 18 porties” wordt nog niet de indruk gewekt dat de bewuste koek reeds is gesneden. Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument de mededeling opvatten in die zin dat van de koek 18 porties kunnen worden gesneden.

Met de vermelding “Inhoud: 18 porties” wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 33 lid 1 van de EU Verordening 1169/2011. Deze bepaling betreft onder meer de mogelijkheid om de energetische waarde uit te drukken per gemakkelijk door de consument te herkennen portie, waarbij als voorwaarde geldt dat de portie op het etiket is gekwantificeerd en dat wordt vermeld hoeveel porties er in de verpakking zitten. De Commissie stelt vast dat op de onderhavige verpakking de energetische waarde is uitgedrukt zowel per 100 gram als per portie van 30 gram.

Ad 2.

Op de verpakking wordt gewezen op de mogelijkheid om via de website www.peijnenburg.nl vragen te stellen. Klagers bezwaar betreft het feit dat hij na verloop van de in de klacht genoemde perioden geen antwoord heeft ontvangen op zijn vragen. Het komt de Commissie voor dat het hier een incident betreft. De Commissie ziet geen aanleiding om op basis van het onderhavige bezwaar te oordelen dat de verpakking, voor wat betreft de mogelijkheid om vragen te stellen via de website, in strijd is met de Nederlandse Reclame Code.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken