a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2018/00046

Datum:

01-03-2018

Uitspraak:

RCC (gedeeltelijke) toewijzing zonder aanbeveling

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website mediamarkt.nl voor zover deze de tekst bevat: “Voor 23:59 besteld, morgen in huis”.

 

De klacht

Klaagster vindt de bewering “Voor 23:59 besteld, morgen in huis” misleidend omdat deze niet wordt nagekomen. Klaagster heeft een bestelling geplaatst op 29 december 2017. De volgende dag ontving zij een e-mail van adverteerder waarin onder meer stond: “Tot onze grote spijt moeten we mededelen dat jouw bestelling vertraging heeft opgelopen in ons magazijn, wat betekent dat je deze later ontvangt dan dat je van ons gewend bent. We verwachten dat jouw bestelling op 3 januari geleverd gaat worden.” De bestelling is op 8 januari 2018 geleverd.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

In drukke periodes is het niet altijd mogelijk om bestellingen die voor 23:59 uur zijn geplaatst de volgende dag bij de klant te bezorgen. Dit zijn uitzonderingsgevallen, aldus adverteerder. Voor bestellingen via PostNL wordt minder dan 1% van de bestellingen niet op tijd bezorgd. Bij andere bezorgers waar MediaMarkt gebruik van maakt, geldt dit voor ongeveer 3% van de bestellingen. Om onduidelijkheid te voorkomen, heeft MediaMarkt de volgende tekst toegevoegd op haar website:

“Uiteraard doen we ons uiterste best om je bestelling de volgende dag te laten bezorgen. Voor voorradige artikelen die je voor 23:59 bestelt en met iDEAL, creditcard, Klarna of PayPal betaalt lukt dit vrijwel altijd. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Het kan dus helaas soms voorkomen dat je je bestelling niet binnen de gebruikelijke termijn ontvangt.

Bestellingen geplaatst op een feestdag worden binnen 1 a 2 werkdagen bezorgd. Gedurende onze actieperiodes dien je rekening te houden met een afwijkende levertermijn.”


Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt ten aanzien van de levering van het product dat klaagster heeft gekocht zonder enig voorbehoud gesteld “Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis”. In het onderhavige geval heeft klaagster haar bestelling voor 23:59 uur geplaatst, maar is deze de volgende dag niet bezorgd.

Adverteerder geeft – kort gezegd – als reden voor het feit dat de volgende dag niet bezorgd is, dat in drukke periodes de belofte “voor 23:59 besteld, morgen in huis”, niet altijd waargemaakt kan worden.

De Commissie overweegt als volgt.

Adverteerder kiest ervoor te adverteren met de absolute claim “Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis”. De gemiddelde consument zal op grond hiervan verwachten dat wanneer hij of zij vóór 23:59 uur een bestelling heeft geplaatst, het product de volgende dag bezorgd zal worden. Als erkend is komen vast te staan dat dit niet altijd het geval is.

Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de mededeling “Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis” te absoluut en gaat de bestreden uiting gepaard met onduidelijke informatie over een van de voornaamste kenmerken van het aangeprezen product, te weten de levering, als bedoeld in artikel 8.2 onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de geclaimde levertijd van één dag van doorslaggevend belang kan zijn om een product bij adverteerder te bestellen, is de Commissie voorts van oordeel dat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij of zij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Adverteerder heeft meegedeeld dat zij inmiddels een voorbehoud op haar website heeft geplaatst, hetgeen, naar de Commissie ambtshalve is gebleken, ook is gebeurd. Gelet hierop is de Commissie van oordeel dat een aanbeveling achterwege kan blijven. Derhalve wordt beslist als volgt.

 

De beslissing

De Commissie acht de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken