a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2020/00529/A

Datum:

10-12-2020

Uitspraak:

RCC Aanbeveling (voor zover nodig)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uitingen

Het betreft twee advertenties van Koopjedeal in het Algemeen Dagblad van 4 november 2020.

In de ene uiting staat onder meer:

“50-PACK Zwarte 3-laags Mondkapjes l Maximaal adem- en draagcomfort

v Veilig, betrouwbaar en filteren uitstekend

(…)”.

In de andere uiting staat onder meer:

“100-PACK Mondkapjes l Kies uit: Wegwerp, Premium Comfort en Premium Medical

v  Veilig, betrouwbaar en met een uitstekende luchtfilter capaciteit

(…)”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Geadverteerd wordt met “veilig, betrouwbaar” en met “een uitstekende filter”.
Iedereen weet echter dat niet-medische mondkapjes niet veilig en dus zeker niet betrouwbaar zijn, aldus klager. Hij verwijst naar het programma KASSA van zaterdag 17 oktober 2020, waarin diverse mondkapjes zijn getest op veiligheid. Het resultaat was onthutsend; alle geteste niet medische mondkapjes bleken verre van veilig, zo stelt klager.
De premier wijst er, hoewel tegenstrijdig, regelmatig op dat men niet-medische mondkapjes moet dragen.
Klager concludeert dat de uitingen misleidend zijn.
 
 
Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.
Adverteerder beschikt over onvoldoende geneeskundige wetenschappelijke kennis om te kunnen concluderen dat mondkapjes geen veiligheid bieden. Het dragen van een mondkapje zorgt volgens de overheid kennelijk voor bescherming met het oog op het dringend advies van de overheid en de plicht die vanaf 1 december 2020 geldt om mondkapjes te dragen. Als mondkapjes geen veiligheid
bieden, dan zou gesteld kunnen worden dat het advies van de overheid is gebaseerd op onwaarheden. Dit lijkt adverteerder sterk. De advertenties zijn, zo meent zij, niet in strijd met de in dit geval relevante regels.
Aangezien adverteerder meer klachten heeft ontvangen, heeft zij besloten om de advertenties toch aan te passen om zodoende te voorkomen dat iemand hier een verkeerd beeld van krijgt.
Mocht de Commissie een andere oplossing passender achten, dan verneemt adverteerder dat graag, voorzien van een motivering.

 

Het oordeel van de Commissie

Klager heeft de juistheid van de omschrijving van de in de advertenties aangeprezen mondkapjes als “Veilig, betrouwbaar” gemotiveerd bestreden, onder meer door te verwijzen naar een test in het televisieprogramma KASSA. Gelet hierop lag het op de weg van adverteerder om de juistheid van de woorden “Veilig, betrouwbaar” in dit geval voldoende aannemelijk te maken. Daarin is adverteerder niet geslaagd. Wat dit betreft kan niet worden volstaan met de mededeling dat zij niet kan concluderen dat de mondkapjes geen veiligheid bieden en/of adverteerders verwijzing naar het “dringend advies” van de overheid om mondkapjes te dragen.

Nu de juistheid van de woorden “Veilig, betrouwbaar” ten aanzien van de in de bestreden uitingen aangeprezen mondkapjes niet aannemelijk is geworden, gaan de advertenties gepaard met onjuiste informatie over de voordelen van het product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en b van de Nederlands Reclame Code (NRC). Nu elk van de uitingen de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie deze uitingen misleidend en daardoor oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC.

Aangezien adverteerder heeft meegedeeld dat zij meer klachten heeft ontvangen en daarom heeft  besloten om de advertenties toch aan te passen, om te voorkomen dat iemand hier een verkeerd beeld van krijgt, zal de Commissie een aanbeveling voor zover nodig doen. 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist. 

 

De beslissing

De Commissie acht de uitingen in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder voor zover nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken