a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0392A

Datum:

30-08-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radioreclame van het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven (LME), waarin onder meer het volgende wordt gezegd: “Wist u dat ook het nieuwe kabinet Balkenende de energiebedrijven wil gaan splitsen, als enige in Europa. Duizenden banen verdwijnen naar het buitenland.” en “Splitsing nee!”.

De klacht

Het is volstrekt onduidelijk van welke belangengroep de uiting afkomstig is. De luisteraar moet dit altijd kunnen weten.

Het verweer

De uiting is afkomstig van het LME, een vereniging bestaande uit vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden van Essent, Nuon, Eneco en Delta. Adverteerder erkent dat onvoldoende blijkt van wie de uiting afkomstig is en geeft klager gelijk.

Het oordeel van de Commissie

Reclame mag niet misleiden omtrent onder meer de herkomst van de aangeboden producten. Onder ‘producten’ worden ook denkbeelden verstaan. Aangezien de adverteerder in de uiting anoniem blijft, is de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken