a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0550

Datum:

08-11-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.natuurstroom.nl van Nuon Retail BV, waarop onder andere staat: “Natuurstroom wordt volledig CO2 vrij opgewekt uit windenergie, zonne-energie en waterkracht. Deze natuurlijke energiebronnen voor groene energie zijn onuitputtelijk, helemaal schoon en belasten de natuur niet”.

De klacht

De bewering dat Natuurstroom volledig CO2-vrij wordt opgewekt, is in strijd met de waarheid en misleidend, omdat tot de milieukosten van de opwekking van elektriciteit ook de indirecte milieukosten moeten worden gerekend. Dit zijn onder andere de CO2 die vrijkomt bij de bouw, het gebruik en de afbraak van windmolens, zonne- en waterkrachtcentrales, de winning en verwerking van de delfstoffen die nodig zijn voor de bouw van bedoelde installaties en het transport naar de plaatsen waar de installaties staan. Ook dient een deel van de belasting van het milieu die ‘ingebouwd zit’ in het elektriciteitsnetwerk, toegerekend te worden aan de geleverde Natuurstroom.

Het verweer

De bouw en installaties van windturbines, zonnepanelen en waterkrachtcentrales komen niet CO2-vrij tot stand, maar adverteerder beweert dit ook niet. Ook beweert adverteerder niet dat energieopwekking in het algemeen helemaal schoon is en de natuur niet belast. Nuon Natuurstroom wordt opgewekt uit duurzame schone bronnen. Bij het opwekken van andere ‘groene energie’, die uit biomassa, komt wel CO2 vrij. Bij het opwekken van Natuurstroom komt geen CO2 vrij en dát is wat in de uiting tot uitdrukking wordt gebracht. De uiting is dus niet onwaar of misleidend.

De mondelinge behandeling

Klager licht toe dat de bewering dat Natuurstroom volledig CO2-vrij wordt opgewekt, breder moet worden gezien en dat ook de consument en de milieuorganisaties het breder zien. Klager legt een artikel over waaruit blijkt dat windenergie het schoonst is. Adverteerder beweert echter dat de opwekking helemaal schoon is en er geen CO2 vrijkomt.

Het oordeel van de Commissie

De bewering dat Natuurstroom volledig CO2-vrij wordt opgewekt, heeft alleen betrekking op de opwekking zelf en dient niet ruimer geïnterpreteerd te worden. De bewering heeft dus niet ook betrekking op de CO2 -uitstoot die samenhangt met bijvoorbeeld de vereiste installaties, het vervoer en het bestaande elektriciteitsnetwerk.
Adverteerder heeft gemotiveerd gesteld dat de natuurlijke energiebronnen windenergie, zonne-energie en waterkracht schoon zijn en dat bij de opwekking van elektriciteit uit deze bronnen geen CO2 vrij komt. Gelet hierop is de uiting niet misleidend of onwaar.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken