a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0367

Datum:

24-09-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiespotje van Nuon Retail dat deel uitmaakt van de “Verspillingscampagne”.
In dit spotje wordt onder meer gezegd:
“In Nederland verspillen we elke dag 30% van onze energie. (…) 30%.
Daar kun je de hele Sahara mee verlichten. Zinloos toch”.
In het spotje wordt onder meer een woestijnlandschap bij nacht getoond dat door steeds meer schemerlampen wordt verlicht. Het spotje wordt ondersteund door mededelingen op de website http://www.nuon.nl/acties/. Op de website staat onder meer dat de hoeveelheid verkwiste energie correspondeert met meer dan 300 miljoen spaarlampen.

De klacht

De uiting is onjuist. Met de verspilde energie van Nederlandse huishoudens kan niet de hele Sahara worden verlicht, en zeker niet op een wijze zoals door verweerder in beeld gebracht. Volgens klager zou, uitgaande van de hoeveelheid bespaarde energie die correspondeert met 300 miljoen spaarlampen, de Sahara slechts worden verlicht door 33 lampen per vierkante kilometer. Los daarvan is de berekening van de 30% verspilde energie, die aan de uiting ten grondslag ligt, onjuist.

Het verweer

Adverteerder heeft door een objectieve en onafhankelijke instantie onderzoek laten doen naar de energieverspilling door Nederlandse huishoudens. Daaruit blijkt dat huishoudens door diverse oorzaken 30% energie verspillen. De commercial is gebaseerd op de daadwerkelijk gemeten energieverspilling en niet, zoals klager doet, op een berekening aan de hand van het totale energieverbruik op basis van een tabel inzake energieverbruik van het Centraal Bureau voor de statistiek. Uit nacalculatie door Milieu Centraal blijkt dat de berekeningen van klager niet juist zijn. Indien van de juiste berekeningen wordt uitgegaan, blijkt dat de verspilde energie genoeg is om gedurende één jaar ruim 300 miljoen spaarlampen continu te laten branden. Verweerder wenst consumenten bewust te maken van deze verspilling en hen handreikingen te doen om energieverspilling tegen te gaan. Teneinde de doelgroep te bereiken heeft verweerder de hyperbool gebruikt van een woestijn die wordt verlicht door schemerlampen om de omvang en de zinloosheid van de geconstateerde energieverspilling duidelijk te maken.

De repliek

Klager handhaaft zijn standpunt dat de mededeling dat met 300 miljoen spaarlampen de hele Sahara kan worden verlicht onjuist is. Dit komt neer op één lamp per 30.000 m2, wat veel te weinig lumen geeft om de gehele oppervlakte te verlichten. Er is geen spra-ke van een hyperbool, omdat van concrete gegevens wordt uitgegaan. De uiting geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Het oordeel van de Commissie

Verweerder heeft toegelicht dat uit onderzoek door een objectieve en onafhankelij-ke instantie (Milieu Centraal) blijkt dat Nederlandse huishoudens door diverse oorzaken 30% energie verspillen. Klager heeft dit uitgangspunt niet betwist, zodat de Commissie dit als vaststaand aanneemt. Voorts wordt als vaststaand aangenomen dat, zoals verweerder op de website zegt, de hoeveelheid energie die door huishoudens wordt verkwist overeenstemt met de energie die nodig is om één jaar lang ruim 300 miljoen spaarlampen continu te laten branden. Uit de berekeningen van klager volgt dat met de verkwiste energie zelfs een nog groter aantal spaarlampen continu kan branden.

Klager betwist dat een aantal van 300 miljoen schemerlampen voldoende is om de hele Sahara te verlichten en voert ter onderbouwing van die betwisting berekeningen aan. De Commissie is van oordeel dat in het midden kan blijven of een hoeveelheid van 300 miljoen spaarlampen voldoende is om de hele Sahara daadwerkelijk te verlichten. Verweerder heeft toegelicht dat voor deze beeldspraak is gekozen teneinde op duidelijke wijze de omvang en de zinloosheid van de energieverspilling onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat daarbij, naar verweerder heeft erkend, sprake is van overdrijving, kan naar het oordeel van de Commissie in de gegeven omstandigheden niet ontoelaatbaar worden geacht. Deze overdrijving blijkt ook uit de getoonde beelden van een woestijnlandschap dat door steeds meer schemerlampen wordt verlicht. Duidelijk is dat de gebruikte beeldspraak slechts dient als metafoor voor de enorme omvang van de energieverspilling door Nederlandse huishoudens, en niet is bedoeld om letterlijk te worden genomen. De klacht treft derhalve geen doel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken