a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2012/00366

Datum:

29-05-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radioreclame waarin het volgende wordt gezegd:

Ed: “Nuon heb wat nieuws. De Nuon E-manager. Da’s een kek hebbedingetje waarmee je precies kunt zien hoeveel energie je verbruikt, en waarmee je apparaten op afstand aan en uit kunt zetten. Heel simpel via je smartphone bijvoorbeeld. En ‘t mooie is, dat je die E-manager nu gratis krijgt. Dat is dan weer goed voor de portemonnee”.

Eduard: “ja, Ed, en met de Nuon E-manager kun je ook nog eens energie besparen. Dus ook nog eens goed voor de planeet”. 

 

Voice-over: Nu een gratis Nuon E-manager bij een 3-jarig energiecontract. Ook als u nog geen klant bent. Kijk voor de actievoorwaarden op nuon.nl”.

 

De klacht

 

Blijkens extra informatie op de site worden voor de “gratis E-manager” abonnementskosten van € 2,95 per maand in rekening gebracht. Klager vindt de reclame misleidend, omdat de E-manager “gratis” wordt genoemd. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

Een radiocommercial is een effectief middel om kort en bondig uitleg te geven over een product of aanbieding, maar kent beperkingen. Vanwege deze beperkingen heeft Nuon niet alle voorwaarden kunnen toelichten in de bestreden uiting. Wel is door de volzin “kijk voor de voorwaarden op nuon.nl” duidelijk gemaakt dat er voorwaarden gelden, dit om misverstanden te voorkomen. 

Wie na het beluisteren van de radiocommercial interesse heeft in het aanbod, ziet op de website staan dat bij de Nuon E-manager een abonnement nodig is en afgesloten zal worden. Adverteerder legt een afdruk over van de website www.nuon.nl. Uit deze afdruk blijkt dat de E-manager ter waarde van € 199,- gratis wordt verkregen en dat voor het abonnement dient te worden betaald. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

Van misleiding is geen sprake

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is mondeling toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt een “gratis Nuon E-manager” bij een 3-jarig energiecontract aangeboden en in dat kader wordt men aangespoord om “voor de actievoorwaarden” te kijken op nuon.nl. Hieruit blijkt duidelijk dat aan het aanbod actievoorwaarden zijn verbonden. Eén van die voorwaarden blijkt volgens www.nuon.nl te zijn dat men bij de bestelling van de Nuon E-manager (ter waarde van € 199,-) een E-manager abonnement voor € 2,95 per maand afsluit. Volgens het verweer is dit abonnement maandelijks opzegbaar.

 

Bovenstaande voorwaarde acht de Commissie niet van dien aard dat deze uitdrukkelijk in de bestreden -naar duur beperkte- radioreclame, die een verwijzing naar de actievoorwaarden bevat, had moeten worden vermeld. Evenmin kan worden geoordeeld dat het begrip “gratis” met betrekking tot Nuon E-manager” onjuist is, aangezien in het kader van de onderhavige actie voor dit apparaat zelf niet behoeft te worden betaald.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt geoordeeld.

    

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken