a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0497

Datum:

22-12-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radiocommercial van Stichting Wakker Dier, waarin de volgende tekst wordt uitgesproken: “Ik ben tegen blank: blank kalfsvlees. Want die kalfjes zijn ziek gemaakt met bloedarmoede. Ik zeg jou: blanke kalfsvlees is ziek. Kijk op wakkerdier.nl. Je weet toch.”

De klacht

In de commercial wordt gezegd dat kalveren ziek gemaakt worden om blank vlees te verkrijgen. De bewuste kalveren hebben minder ijzer in het bloed, maar zijn zeker niet ziek te noemen. Een ziek dier zal niet groeien, heeft medicijnen nodig en mag nooit geslacht worden.

Het verweer

Adverteerder voert de volgende gronden aan voor zijn verweer:
De zogenoemde witvleeskalveren hebben een lager ijzergehalte in het bloed dan normale kalveren. In verband hiermee voert adverteerder het volgende aan.
– Wetenschappers van de Animal Science Group van Wageningen Universiteit en Research hebben onder meer vastgesteld dat het hemoglobine (Hb) gehalte in het bloed van witvleeskalveren aan het eind van de mestfase tussen de 4,5 en 5 mmol/l (millimol per liter) bedraagt. Gezonde kalveren met voldoende ijzer in het voer hebben een Hb-gehalte van circa 7.5. Dit wordt bevestigd door wetenschappers van de EFSA (de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid).
– De wetenschappers van de EFSA hebben in 2006 vastgesteld dat het lage Hb-gehalte bij kalveren onder meer leidt tot bloedamoede, hogere hartslag, lagere weerstand en de aanwezigheid van stress-stoffen in het bloed. Aanbevolen wordt om het Hb-gehalte op minimaal 6,0 mmol/l te houden.
– De minister van Landbouw, Minister Verburg heeft zich in de Nota Dierenwelzijn over deze kwestie uitgelaten. Zij zei hierin onder meer dat het “de vraag is of gesproken kan worden van een verantwoorde situatie”.
– De heer van Trierum, productmanager van Denkavit, een toonaangevend kalverenvoederproducent stelt in het blad ‘Veeteelt’ dat kalveren die een Hb-waarde hebben onder de 5 mmol/l, zich in de gevarenzone bevinden. Voorts zegt hij dat wanneer een mens een Hb-waarde onder de 5 mmol/l zou hebben, deze persoon het ziekenhuis niet uit zou komen.

Adverteerder concludeert dat terecht wordt gesproken van zieke kalveren.

De mondelinge behandeling

Namens adverteerder licht Ir. S. van de Wouw het standpunt van adverteerder aan de hand van een pleitnota toe.

Het oordeel van de Commissie

Vast staat dat de zogenoemde witvleeskalveren een lager ijzergehalte hebben dan ‘gewone’ kalveren. De Commissie is van oordeel dat adverteerder door middel van de overgelegde stukken aannemelijk heeft gemaakt dat het Hb-gehalte bij deze kalveren dermate laag is dat de kalveren ziek genoemd kunnen worden. Gelet hierop kan de uiting niet onjuist of misleidend worden geacht.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken