a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2020/00327

Datum:

04-08-2020

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Meubelzorg waarin is te zien hoe een man bij het optillen van een kind last van zijn rug krijgt. Hierna is hij zittend op een stoel te zien waarbij hij zich zichtbaar ontspant. Later is te zien dat hij een kind op zijn schouders draagt.

 

Samenvatting van de klacht en de nadere toelichting door klager

Bij de toetsing van de reclame-uiting dient niet van de gemiddelde consument te worden uitgegaan. In plaats daarvan gaat het om het verhaal van de commercial, de vraag welke oorzakelijke verbanden er worden gelegd en de vraag of deze juist zijn. De commercial suggereert (misleidt) dat een stoel van adverteerder rugproblemen oplost. Dit blijkt uit de opeenvolging van beelden: 1 opa schiet door zijn rug bij het willen oppakken van zijn kleinzoon, 2 opa zit heerlijk in zijn stoel en 3 opa loopt vrolijk met kind op zijn schouders (wat hem eerst niet lukte). Adverteerder “zegt” in feite dat haar stoel rugproblemen oplost door een duidelijk oorzakelijk verband te leggen tussen probleem-stoel-fitheid. Klager acht dit ronduit misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is te zien hoe een man last van zijn rug krijgt. Vervolgens ontspant hij zich op een stoel van adverteerder en is daarna in staat een kind op zijn schouders te dragen. Naar het oordeel van voorzitter zal de gemiddelde consument, waarvan dient te worden uitgegaan bij de beoordeling of een reclame-uiting misleidend is, deze beelden niet opvatten als een serieuze claim dat men enkel door op een stoel van adverteerder te gaan zitten van rugproblemen zal worden verlost. In plaats daarvan zal deze consument begrijpen dat adverteerder op een duidelijk overdreven wijze het comfort van haar stoelen aanprijst. Gelet hierop kan de televisiecommercial niet misleidend worden geacht en wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken