a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00632

Datum:

13-10-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

           

Het betreft de website van adverteerder www.osseforth.nl, waar op de subpagina bromfietsrijbewijs-praktijkrijlessen onder de kop “In 1 dag je bromfietsrijbewijs!” een bromfietsdagopleiding (4 rijlessen) met rijexamen wordt aangeboden. Bij de beschrijving van de dagopleiding staat onder meer: “Kortom: een leerzame dag, met het bromfietsrijbewijs als beloning!”

 

De klacht

 

Klagers kleinzoon is na het volgen van de bromfietsdagopleiding gezakt voor het praktijkexamen. Het in de uiting beloofde resultaat van het behalen van het bromfietsrijbewijs is niet waargemaakt.

 

Het verweer

 

In de uiting wordt een duidelijke uiteenzetting gegeven van de rijopleiding en het (nieuwe) bromfietspraktijkexamen. In de uiting wordt niet gegarandeerd dat iedereen voor het rijexamen slaagt. Adverteerder kan die garantie ook niet geven, omdat het examen wordt afgenomen door het CBR, een onafhankelijke instantie.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de uiting wordt niet de garantie op het behalen van het bromfietsrijbewijs gegeven die klager daarin leest. De Commissie acht voldoende duidelijk dat met de zinsnede “In 1 dag je bromfietsrijbewijs!” (slechts) wordt gedoeld op de mogelijkheid om door middel van een eendaagse rijopleiding met aansluitend praktijkexamen in één dag het bromfietsrijbewijs te behalen. Het is een algemeen bekend gegeven, en in de uiting wordt dat verschillende malen vermeld, dat een rijexamen niet door de rijschool zelf, maar door het CBR wordt afgenomen. De uitslag van het examen is afhankelijk van de rijvaardigheid van de kandidaat en een goed resultaat kan en is niet door adverteerder gegarandeerd.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken