a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2015/00209

Datum:

14-04-2015

Uitspraak:

VT (zonder opleggen aanbeveling)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een reclame-uiting op de website van adverteerder www.sawadee.nl voor zover hierop een rondreis naar IJsland wordt aangeboden waarbij onder het kopje ‘reisinfo’ (onder andere) staat vermeld: “Wanneer je liever een eigen kamer hebt, dan kun je voor € 350,– extra een éénpersoonskamer boeken.”

De klacht

Klaagster stelt dat in de bestreden uiting onder het kopje ‘reisinformatie’ ten onrechte staat vermeld dat voor een éénpersoonskamer een toeslag van € 350,– wordt berekend. Klaagster heeft ondervonden dat de toeslag van een éénpersoonskamer € 500,– blijkt te zijn.

Het verweer

Dit kan als volgt worden samengevat. In februari 2015 heeft klaagster telefonisch contact opgenomen met adverteerder omdat zij interesse had in de door adverteerder aangeboden 8-daagse rondreis door IJsland. Tijdens het telefoongesprek bleek dat de hoogte van de toeslag voor een éénpersoonskamer op de website van adverteerder niet correct was. Op de website stond hiervoor een bedrag van € 350,– vermeld, terwijl dit € 500,– had moeten zijn. Een van de medewerkers van adverteerder heeft klaagster terstond meegedeeld dat er sprake was van een fout op de website en dat de toeslag voor een éénpersoonskamer

€ 500,– betrof. Meteen na dit telefoongesprek heeft adverteerder haar website aangepast. Op alle boekingen van adverteerder zijn de ANVR-Consumentenvoorwaarden van toepassing. Adverteerder beroept zich op artikel 5 van voornoemde voorwaarden. De onjuistheid op de website is reeds vóór de boeking geconstateerd. Klaagster heeft er zelf voor gekozen om de reis alsnog definitief te boeken tegen de hogere toeslag. Ondanks het feit dat alle vermeldingen op de website uiterst zorgvuldig worden gedaan, is niet uit te sluiten dat er eventuele onjuistheden in de gegevens voorkomen van welke aard ook. Bij constatering hiervan zal adverteerder deze eventuele onjuistheden altijd zo spoedig mogelijk corrigeren, zoals ook in het onderhavige geval is gebeurd. Van misleiding of onzorgvuldige reclame is volgens adverteerder geen sprake.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. De bestreden uiting is een uitnodiging tot aankoop gericht op de Nederlandse markt betreffende reisdiensten en is aldus aan te merken als een uiting waarop – naast de andere bepalingen van de Nederlandse Reclame Code (NRC) – de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) van toepassing is. Ingevolge het bepaalde onder IV lid 1 RR zijn aanbieders van reisdiensten in hun uitnodigingen tot aankoop op dezelfde wijze als in reclame-uitingen, conform het bepaalde onder III lid 1 RR, gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen.

2. Niet in geschil is dat in de bestreden reclame-uiting ten onrechte is vermeld dat de toeslag van een éénpersoonskamer € 350,– (in plaats van € 500,–) bedraagt. Op grond van vorenstaande is de voorzitter van oordeel dat er geen correcte informatie is verschaft over de prijs waarmee adverteerder heeft gehandeld in strijd met het bepaalde onder IV sub 1 RR in verbinding met het bepaalde onder III sub 1 RR.

3. De voorzitter zal – nu adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat in de onderhavige kwestie sprake is geweest van een éénmalige fout en zij haar website direct heeft aangepast – gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en een aanbeveling achterwege laten.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de hiervoor bedoelde reclame-uiting in strijd met het bepaalde onder IV sub 1 RR in verbinding met het bepaalde onder III sub 1 RR.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken