a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0121

Datum:

24-04-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website van Discotheek The Palace www.thepalace.nl, waarop onder meer staat : “VIP area € 30,- (..) -Free Champagne (all night long)”.
Voorts betreft het een flyer waarop onder meer staat: “13 drinks 10 euro”.

De klacht

De website is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) omdat “free champagne”, dus gratis alcohol, wordt aangeboden.
Voorts zijn beide uitingen in strijd met artikel 1 RVA. De uitingen zetten aan tot overmatig drankgebruik, omdat onbeperkt gratis champagne wordt aangeboden resp. voor € 10,- in één keer 13 drankjes verkregen kunnen worden.

Klager wijst op eerdere aanbevelingen van de Commissie aan adverteerder en verzoekt de Commissie om adverteerder een zwaardere sanctie op te leggen.

Het oordeel van de Commissie

Op de betreffende website wordt aangeboden: “Free Champagne (all night long). Volgens artikel 20 RVA is het gratis aanbieden van alcoholhoudende drank aan particulieren niet toegestaan.
Van het aanbieden van 13 drankjes voor € 10,-, al dan niet in één keer, en van het “all night long” gratis aanbieden van champagne, kan niet gezegd worden dat de in reclame voor alcoholhoudende drank geboden terughoudendheid in acht wordt genomen. De Commissie is dan ook van oordeel dat beide uitingen overmatige consumptie van alcoholhoudende drank stimuleren.

Aangezien eerdere aanbevelingen aan adverteerder betrekking hadden op andere overtredingen (bier aanbieden voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs) ziet de Commissie geen aanleiding tot het openbaar maken van deze uitspraak.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 1 en de website in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken.
Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.


Regeling:

artikel 1 RvA

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken