a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0274

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.mac.com van Apple, waarop onder meer staat: “onbeperkte creativiteit. 0% rente. Financier de snelste Mac Pro of MacBook Pro aller tijden, dan profiteer je van (..) en een ongelofelijke rente van 0%”, “geheel rentevrij” en “Bij een aankoopprijs van € 4.000 betaal je slechts 8 termijnen van € 500 (plus eenmalig € 130 dossierkosten) na afloop heb je de mogelijkheid de apparatuur te kopen voor € 250 (6,25%).

De klacht

Er dient wel degelijk een forse rente te worden betaald. De dossierkosten moeten als een vergoeding voor de lening en dus als rente worden gezien. Om die reden acht klager de uiting in strijd met de waarheid, misleidend en zodanig dat het vertrouwen in de reclame wordt geschaad.

Het verweer

Er wordt geen rente in rekening gebracht gedurende de leasetermijn. De toepasselijkheid van dossierkosten staat in de uiting. Hoewel adverteerder van mening is dat de uiting niet in strijd met de Nederlandse reclame Code is, zal omwille van de duidelijkheid de tekst worden aangepast.

Het oordeel van de Commissie

Volgens de uiting zijn eenmalig € 130,- dossierkosten verschuldigd en bestaat na afloop van de leaseovereenkomst de mogelijkheid om de apparatuur te kopen voor “€ 250,- (6,25%)”. Naar het oordeel van de Commissie blijkt uit de uiting voldoende duidelijk wat de apparatuur kost en is niet gebleken dat sprake is van rente. Of de dossierkosten wellicht bovenmatig zijn en dat het bedrag waarvoor men de apparatuur na afloop van de leaseovereenkomst kan kopen in een percentage van de prijs van de computer is uitgedrukt, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken