a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0577

Datum:

22-11-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de navolgende uitingen van Café Ditisit voor de Danze Night:
a. een flyer op de voorkant waarvan onder meer staat “Free Cocktails for Ladies” en waarop op de achterkant staat: “Free cocktails for ladies every Sunday and all night long”,
b. een op de voorgevel aangebrachte uiting met de tekst “Free Cocktails for Ladies” en
c. adverteerders website www.cafeditisit.nl waarop onder “Agenda” staat: “Free cocktails for the ladies”,“from 20.00h” en waarop onder “Happen en stappen” onder meer staat:
“Voor slechts 25,- Euro per persoon heeft u een volledig buffet of barbecue en kunt u 2 uur lang onbeperkt drankjes bestellen”.

De klacht

Danze Night houdt in dat vrouwen iedere zondagavond, gedurende de hele avond, gratis cocktails kunnen drinken.
Omdat in al deze uitingen wordt geadverteerd met gratis drank, gedurende de hele avond, zijn deze in strijd met de artikelen 1 en 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA).
Ook de mededeling op de website dat men 2 uur lang onbeperkt drankjes kan bestellen voor 25,- euro is in strijd met artikel 1 RVA, omdat hierdoor eveneens overmatige consumptie van alcohol wordt gestimuleerd.

Het verweer

Het weggeven van cocktails is bedoeld om de avond enige allure te geven. Er worden met de shaker gemiddeld 20 cocktails per uur gemaakt. Met maximaal 100 vrouwen zet dit niet aan tot alcoholmisbruik. Bovendien zijn de meeste vrouwen ouder dan 30 jaar en deze leeftijdsgroep zal niet snel tot overmatig drankgebruik overgaan.
Doel van het op de website aangeboden arrangement is om te voorkomen dat tussentijds steeds moet worden afgerekend. Bovendien weet men nu van tevoren wat de avond kost. Van strijd met de artikelen 1 en 20 RVA is geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

Met betrekking tot de in de verschillende uitingen gebezigde zinsneden heeft de Commissie het volgende overwogen.

Ad a, b en c.
De zinsneden “Free Cocktails for Ladies” en “Free Cocktails for Ladies every Sunday all night long” missen de in artikel 1 RVA voorgeschreven terughoudendheid. Nu, naar het oordeel van de Commissie , door het aanbod “free cocktails” overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcohol wordt gestimuleerd, acht zij deze zinsneden in strijd met artikel 1 RVA.
Aangezien alcoholhoudende drank gratis wordt verstrekt, zijn de bewuste zinsneden c.q. uitingen tevens in strijd met artikel 20 RVA.

Ad c.
Ook het aanbieden van een all-in buffet of barbecue, inhoudende dat men daarbij onbeperkt drankjes kan bestellen, waaronder -naar niet is weersproken- alcoholhoudende drank, mist de in artikel 1 RVA voorgeschreven terughoudendheid.
Om die reden acht de Commissie ook dit aanbod in strijd met artikel 1 RVA.

De beslissing

Op grond van het hiervoor overwogene acht de Commissie de uitingen in strijd met de artikelen 1 en/of 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 1 RvA

artikel 20 RvA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken